Tänapäeva inimeste peamised tapjad on jätkuvalt südamehaigused ja erinevad kasvajad, mida diagnoositakse järjest noorematel. Need haigused on suures osas mõjutatud inimeste toitumisest ja elustiilist. Me liigume vähe, viibime vähe õues, hingame saastunud õhku, katame oma naha päikesekaitse kreemidega ega lase sünteesida tervise jaoks hädavajalikul D vitamiinil, istume päevad läbi arvutite ja telerite taga ning kiiritame end elektromagneetilise kiirgusega,oleme negatiivsed ja sallimatud. Lisame sinna pikka nimekirja veel kemikaalide laialdase kasutamine nii kosmeetikana kui kodupuhastusvahenditena, suitsetamise ja alkoholilembuse. Kõige tipuks tarbime veel rafineeritud, ebaloomuliku, rasva ja suhkrurikast toitu ning imestame, et meie terviseprobleemidel ei ole lõppu.
Palju on uuritud ja jätkuvalt uuritakse toitumise seost vähktõvega. Juba ammu on leitud, et nendes maades kus inimeste dieet on rafineeritud toidu, suhkru, rasva, liha -ja piimatoodete rikas, esineb rohkem kasvajaid kui nendes maades, kus loomse toidu osakaal on märgatavalt väiksem ning süüakse palju puu – ja aedvilju ning täisteravilja ja kaunvilju.
Päris tublisti panustavad vähki haigestumisse ka kantserogeensed ained, mis tekivad toidu töötlemisel: soolamisel, marineerimisel, suitsutamisel, grillimisel, praadimisel. Rasva ja liha kõrbemisel tekivad polütsüklilised aromaatseid hüdrokarboonid ning heterotsüklilised amiinid. Mida rohkem liha küpsetada, seda rohkem neid tekib
Vähi ennetamine ja tervislik taimetoit käivad käsikäes.
Maailmas on väga palju tuntud teadlasi, arste ja organisatsioone ning neid tuleb iga päevaga aina juurde, kes on kulutanud aastakümneid uurimustöödele ja tõestanud, et vähki ja ka paljusi teisi tänapäeval levinud haigusi nagu südamehaiguseid ja diabeeti on võimalik ennetada ja peatada madala rasvasisaldusega tervisliku taimetoidu dieedi abil.
Tervislik taimetoidu dieet on üldjuhul naturaalselt madala rasvasisaldusega ja kõrge kiudainete sisaldusega ning sisaldab palju fütokemikaale, mis aitavad võidelda vähi vastu – loomses toidus need ained puuduvad. Antioksüdandid, vitamiinid ja polüfenoolid on vähkkasvaja arenemise takistamiseks esmatähtsad. Tervislik puu- ja juurviljaderikas toit sisaldab küllaldasel hulgal vitamiine organismi normaalseks talitluseks, et kahjutustada kõik elutegevusprotsessi käigus tekkivad kahjulikud vabad radikaalid ning ennetada kasvajaid ning paljusid muid tänapäeval tuntud terviseprobleeme.
Tervislik taimetoitlus aitab ära hoida paljud terviseprobleemid. Taimetoitlastel on üldjuhul madalam vererõhk ja vere rasvasisaldus. Neil on harvem probleeme ainevahetusega, veresoonkonnahaigusega, suhkruhaigusega, podagraga, osteoporoosiga, südamehaigustega, menopausi sümptomitega, erinevat tüüpi vähkkasvajatega ning neil on vähem külmetushaigusi ja allergiaid.
Lugematud uuringud tõestavad, et taimetoitlus on abiks vähkkasvajate ennetamisel ja ravis
2012 aastal analüüsiti kõiki parimaid toitumise ja vähkkasvajatega seotud uuringuid ja leiti, et taimetoitlaste seas on kõikidesse teadaolevatesse vähiliikidesse haigestumise protsent madalam.
2013 aastal avaldati Loma Linda Ülikoolis tehtud uuring tõestab, et veganitel ehk täistaimetoitlastel on vähkihaigestumise protsent veelgi madalam võrreldes omnivooride (segatoidu sööjatega) ning isegi võrreldes lakto- või ovo taimetoitlastega (piima ja muna tarbivad taimetoitlased). Vegan dieeti pidavatel naistel oli näiteks 34% madalam rinna- ja emakakaela vähi esinemissagedus. Selles uuringus oli veganeid võrreldud tervislikult toituvate omnivooridega, kes tarbisid liha vaid mõned korrad nädalas ja harrastasid muidu tervislikke eluviise. See tähendab, et nad ei tarbinud alkoholi, ei suitsetanud ning vaadati ka seda, et neil ei esineks perekonnas kasvajaid.
T. Colin Campbell, kes on üks kuulsamaid proffessoreid toitumise alal ja tunnustatud biokeemik taimedel põhinevas toitumises, on läbi viinud ühe suurima uuringu toidu ja toitumise mõjust tervisele, mis on ilmunud raamatuna “ The China Study“ (Hiina uuring). Raamat on esmakordselt ilmunud 2005 aastal ning räägib sellest, kuidas lääne inimeste dieet on suuresti erinev Aasia maade omast ja milliseid haigusi (vähk, südamehaigused) on lääne dieet kaasa toonud ning mis Hiinas praktiliselt puudusid. Tänapäeval tänu lääne dieedi omaks võtmisele Aasia maades on meile tuntud haigused ka sinna jõudnud. Seda teemat käsitletakse ka populaarses dokumentaalfilmis “Forks over knives“, mis ilmus 2011 aastal ja on saadaval ka eesti keeles ” Kahvliga skalpelli vastu.”
Filmis näidatakse tõestisündinud lugusid inimestest, kes on tänu oma menüü muutmisele pääsenud rasketest haigustest. Näidatakse ka mitmeid taimetoitlastest sportlasi nagu näiteks maratonijooksjat Ruth Heidrich’t, kes seljatas taimse toitumisega rinnavähi ning harrastab veel 70-aastaseltki triatloni. Filmist võtavad osa veel paljud tuntud toitumisteadlased nagu dr. Galdwell Esselstyn, dr. John McDougall, dr. Neal Barnard ja teised. Kõik need teadlased on jõudnud sarnaste järeldusteni aastakümneid kestnud põhjalike uurimustööde tulemustena – terviklik , madala rasvasisaldusega, liigselt töötlemata taimetoidudieet aitab ennetada ja isegi ravida paljusid kroonilisi haigusi, vähki, südamehaigusi, osteoporoosi jne.
Physicians Committee for Responsible Medicine (Vastutustundliku Meditsiini Arstide Komitee) on mittetulundusühing, kuhu on koondunud 150 000 liikmeline grupp arste ja muid tervisega tegelevaid inimesi. Komitee asutati juba 1985. a. Neal Barnard, M.D poolt, kes on seal ka hetkel juhtival positsioonil ja The Cancer Projecti eestvedaja. Nad pooldavad madala rasvasisaldusega taimetoidudieeti, et ennetada ja peatada kroonilisi terviseprobleeme, diabeeti, vähki ja südamehaigusi. Vastutustundliku Meditsiini Arstide Komitee propageerib uut toiduvalikut, kuhu kuulub vaid 4 toiduainete gruppi – puuviljad, aedviljad, kaunviljad ja teraviljad – vältides loomset nagu liha, kala, mune ja piimatooteid. Tervislikud rasvad nagu pähklid ja seemned on samuti omal kohal.
Komitee on oma kodulehel välja toonud palju erinevaid uurimustöid. Lisan siia vaid mõned näited:
- Suured uuringud Inglismaal ja Saksamaal on näidanud, et taimetoitlastel on 40% väiksem võimalus haigestuda vähkkasvajatesse.
- American Institute for Cancer Research (AICR) avaldas 2007 aastal oma teise suure uuringu toitumise ja vähi kohta, kus leiti, et punane liha ehk siis veise-, lamba- ja sealiha, eriti kui see on tugevalt küpsetatud, või grillitud võib tõsta erinevate vähivormide riski.
- Harvardi uuring, mis hõlmas tuhandeid naisi ja mehi näitas, et igapäevaneregulaarne lihatarbimine suurendab jämesoole vähki haigestumist umbes 3 korda enam kui neil, kes liha ei tarbi.
- 2003 aastal Journal of the National Cancer Institute poolt välja antud uuring leidis, et kõrge rasvasisaldusega toidud nagu liha, piimatooted, friteeritud tooted ja isegi taimne õli paneb naise keha rohkem östogeeni tootma, võides põhjustada rinna- ja emakaela vähki.
Nutritionfacts.org on lehekülg, kus avaldatakse tavainimesele selges ja lihtsas keeles ning videopildis uusimad teadustööd toitumise mõjust tervisele. Michael Greger M.D., kes on vegan, tunnustatud arst, lektor, paljude raamatute autor ja teadusartiklite kirjutaja, jagab sellel lehel lahkelt oma teadustöid ja väärt nõuandeid.
Sellel lehel on hea näide sellest, kuidas ühe aasta ainult taimset toitu sööva inimese organism piirab vähirakkude kasvu 8 korda paremini. Tehti katse, kus naine pandi 2 nädalaks sööma väherasvast ja kiudaineterikast täistaimetoitu – tulemusena peatas dieet kolme erinevat tüüpi rinnavähirakkude kasvamise. Samat tüüpi katse tehti mehega, peatades taimetoidu dieediga eesnäärme vähi rakkude kasvamist.
Kuidas võib lihtne menüü muutmine peatada vähi kasvamise kõigest loetud päevadega? See dramaatiline muutus sai osaks tänu sellele, et tervisliku taimetoidu dieeti süües muutus kehas kasvuhormooni nimega IGF1 tase. IGF1 on insuliinilaadne kasvuhormoon, mis reguleerib normaalset kasvamist lapseeas. Täiskasvanuna ei pea me enam kasvama, kuid loomne proteiin ehk valk tõstab IGF1 taset meie kehas ja loob ebanormaalse kasvu , mille tulemusena võib kehas hakata kasvama vähk. Kui lülituda ümber taimetoidule, siis selle hormooni tase langeb ja vähirakkude kasvamine aeglustub. Mida vähem on meie menüüs loomset toitu, seda väiksem on võimalus haigestuda erinevatesse vähivormidesse.
Head loengud on ka:
“Rohkem kui üks õun päevas: Ennetades meie kõige levinumaid haigusi“
“Kuidas toituda nii, et vältida meie suurimaid haigusi“
Halvad geenid
Paljud inimesed arvavad, et kuna neil esineb perekonnas vähki, siis on ka neil kehvad geenid. Dr. Dean Ornish ja Nobeli preemia võitja Elizabeth Blackburn avaldasid uurimuse toitumise mõjust meie geenidele. Olles vegan dieedil, muutuvad rohkem kui 500 geeni 3 kuuga, “keerates lahti” geenid, mis hoiavad ära haigused ning “keerates kinni” geenid, mis põhjustavad haiguseid nagu näiteks erinevad vähkkasvajad, südamehaigused ning paljud muud kardetud haigused. Samuti kasvas telomeeraaside hulk 3 kuuga 30% (telomeraasid on ensüümid, mis parandavad meie telomeere, asudes meie kromosoomide lõpus ja määrates ära meie eluea pikkuse).
Dr. Dean Ornish on kirjutanud palju tänuväärseid raamatuid toidu mõjust tervisele. Ta on ka mittetulundusliku instituudi Preventive Medicine Research Institute (PMRI) asutaja. Tema 35 aastane teadustöö on tõestanud, et toitumise ja elustiili muutmisega on võimalik tervise vallas korda saata imesid, mõjutades kroonilisi seisundeid ja haiguste kulgu. Tema ühest uuringust selgub, et varajases staadiumis võib õige dieediga peatada ja isegi taandada eesnäärmevähi. Ornishi dieeti on hinnatud ka parimaks südamehaiguste ja diabeedi puhul. Ornish jagab elu 4 lahtrisse – toitumine, liikumine, stressiga toimetulek ning toetuse ja armastuse olemasolu. Tema raviplaan sisaldab väga madala rasvasisaldusega dieeti – puuviljad, aedviljad, täisteraviljad ja kaunviljad, samuti mõõdukat liikumist nagu jalutamine, jooga stiilis venitusharjutusi, meditatsiooni ja armastavat suhtumist.
Sinu tervis on sinu taldrikul
Oluline on teada, et mitte ükski dieet ei suuda 100% kaitsta meid vähi eest, kuid 30-40% vähijuhtudest saab ära hoida või riski oluliselt vähendada oma toitumist muutes. Ja see on VÄGA suur protsent. Samuti aitab tervislik taimetoidu dieet peatada juba olemasoleva vähi ning aitab kaasa kasvajast vabanemisele.
Hoidudes rafineeritud toiduainetest, liigselt praetud ja küpsetatud toidust, liigsest rasvast ja suhkrust ning kahjulikest E- ainetest, samuti suurendades värske, toore, töötlemata, orgaanilise taimetoidu osakaalu ning vähendades või loobudes liha- ja piimatoodete tarbimisest.
Madala rasvasisaldusega dieet ei tähenda seda, et seal ei oleks üldse rasva, ” head” rasva on organismile samuti vaja. On täiesti tavaline , et tavainimese menüü sisaldab kõvasti üle soovitusliku normi rasva. Oluline on osata valida tervislikke rasvu. Soovitusliku 25 % rasva päevasest kaloraazist saab kätte väga kergesti kui lisada menüüsse pisut pähkleid seemneid, avokaadot, kookost, oliive ning nendest valmistatud rafineerimata õlisid.
Teadlikult valitud toitumine aitab pikendada tervena elatud eluaastaid ja parandab elukvaliteeti olulisel määral. Tähtis on ka meeles pidada, et toitumisest üksi ei piisa – sama tähtsad on liikumine, puhas õhk, päevavalgus, positiivsus, sotsiaalsus, armastus, spirituaalsus ja paljud muud tegurid.
Toitumine mängib küll suurt rolli aga tõelised haiguste põhjustajad on tegelikult sügaval meie sisemuses- depressioon, hirmud ja üksindustunne. Tervenemine sõltub sellest kui palju armastust ja toetust on meie sees ja ümber. Dr. Ornish
NB! Tametoitlus on väga tervislik kui toitutakse teadlikult. Taimsele toidule üleminekul tuleks uurida vastavasisulist kirjandust või pidada nõu taimetoidu spetsialistiga, et tagada teadlik ja tervislik toitumine ning olla kindel, et saadakse kätte kõik eluks vajaminevad ained.