SÜNDMUSED
Home / Toitumine

Toitumine

Elamine on aga ohtlik tegevus, mis lõpeb alati surmaga. Pole oluline, kui kaua elada, oluline on tervelt surra. Et mitte jääda haigena aastateks endale ja teistele õnnetuseks kaela. Ela hästi, sure püsti.

– Anatol Sügis –

Kui sa annad oma kehale sobivat toitu, et keha funktsioneerilks laitmatult, siis saad sina segamatult teha seda, mida sa oled tulnud siia maailma tegema.

Mõned toidud põhjustavad haigusi, teised toidud ravivad haigusi

Kui häirida tasakaalu meie kehas, hinges ja vaimus, siis on tulemuseks haigused ja vaevused. Kui sa sööd päevast päeva toitu, mis põhjustab sinu kehale vaevusi ja mis sulle tegelikult ei sobi, siis ei saa sa iialgi teada, milleks sa tegelikult võimeline oled ja kui hästi sa end tunda võid. Paljud inimesed väidavad, et meie perekonnas esinebki ülekaalu või vähkkasvajat või südamehaigusi, mis on ka määrav, kuid kõige suurem mõju meie tervisele on siiski igapäevaharjumustel, seejärel alles geenidel.

Tänapäeva inimesed tunduvad välimuse järgi ületoidetud, kuid tegelikult on nad hoopis alatoidetud

Miks? Sest looduses on olemas tasakaal, mida inimene ei saa ise kunstlikult tekitada, kuigi seda proovitakse jätkuvalt ja järjekindlalt, on tulemuseks sõna otseses mõttes kaos. Kahjuks on suurem osa toitu, mida me poelettidel näeme, läbi teinud terve hulga töötlemisprotsesse nagu kõrgel temperatuuril kuumutamine, rafineerimine, valgendamine jms. Paljudele toitudele lisatakse ka hulganisti keemilisi lisaaineid- säilitusained, maitseparandajad, värvi, lõhna – ja maitseained, mida kasutatakse toidu atraktiivseks muutmisel. Loomadele söödetakse hormoone ja antibiootikume, mis kanduvad lihasse, munadesse ja piimatoodetesse. Selline toit ei ole enam loodusega kooskõlas, sealt puudub lisaks vajalikele vitamiinidele, mineraalidele, ensüümidele ja paljudele teistele elutähtsate ainetele ka vajalik energia.

Enamasti on toitude töötlemise eesmärgiks luua toode, mis on ligitõmbava kaubandusliku välimusega, pikema säilimisaja ja esmapilgul mugavamini kasutatav, ahvatlevam, ning võimalik, et isegi sõltuvust tekitav, et tarbija tuleks seda uuesti ostma. Toiduainete tööstus töötleb kaupu mitte tarbija huve silmas pidades, vaid kasumile mõeldes.

Kõige vajalikum ja esmasem, mida oma tervise jaoks saad teha, on õppida tervislikult toituma. Kuid just see osutub paljudel inimestel kõige raskemaks ja keerulisemaks ülesandeks. Tundub olevat raske orienteeruda kaupu täis toidulettide vahel, kus üks toode on ahvatlevam kui teine.

Toidud, millest hoiduda

Tavaliselt sõdib inimene igasuguste toidupiirangute vastu. Ta pole teadlik, et peaaegu kõik halvad toitumisharjumused sarnanevad narkomaaniaga. Mõned toiduained maskeerivad momentaalselt depressiooni ja väsimust, röövides kehalt samalajal viimsedki jõuvarud. Kui aga tervis lõpuks sellise piitsutamise peale üles ütleb, soovitakse saada silmapilkset paranemist, tarbides ravimeid, mis küll peidavad sümptomeid kuid tei lahenda probleemide tegelikke põhjusi. Nii jäävadki varjatud tervisprobleemid mööda keha ringlema, otsides järjest uusi väljapääse küll köha, nohu või teinekord veelgi tõsisemate probleemidena nagu depressioon, südamehaigused jne.

Mõned inimesed tarvitavad liiga palju soola, teised söövad suurel hulgal liha, kolmandad tarbivad liigselt kohvi või magustoitu. Need toidud on stimulandid, millest loobumisel tekib nõrkus, peavalu või lihtsalt kehva olemine, kuna sel ajal toimub mürkainete väljaviimine organismist. See on põhjus, miks paljud inimesed arvavad, et nad vajavad neid aineid, seetõttu pöördutakse tagasi oma ebatervislike harjumuste juurde. Tegelikkuses aga kestavad nn. ärajääma nähud vaid lühikese perjoodi jooksul ning teatud aja möödudes kui organism on keha saastavatest ainetest puhastunud kaob ka isu ebasoovitavate ainete järgi. Inimene muutub stimulantideta energilisemaks ja rõõmsamaks ilma, et peaks maksma selle eest oma tervisega.

Rafineeritud tooted (valge jahu, pasta, riis, kiirkeedu helbed, suhkur, sool, õlid jne.)- Algne toitainete rikas tooraine on liigselt “puhastatud” valgendatud, kuumutatud jne. Näiteks jahu tootmise käigus eemaldatakse tervislikud kiud ja õlid, kuna need muudavad jahu pruunikaks ja kiiremini riknevaks. Järgi jääb lõhnatu toitainete vaene kauasäiliv mass.
Rafineeritud toidud on toitainetest tühjaks imetud libatoidud, milles puuduvad meile hädavajalikud vitamiinid ja mineraalained ning meie kehale vajalik tooraine algupärane energia. Meie keha peab sellise toidu seedimiseks laenama puuduvad vitamiinid, mineraalid ja muud toitained oma kudedest. Seesugune organismi tühjaks imemine kasvatabki isu ja liigsöömist, sest keha otsib võimalusi, kuidas taastada toitainevarud, mille ta on rafineeritud toidu peale ära kulutanud.

Sool – laua- ehk söögisool on tööstuse kõrvaltoode – 99,9 protsendiline naatriumkloriid, millele esteetilistel ja kaubanduslikel põhjustel lisatakse nüüdisajal muu seas paakumisvastast ainet ja muid kemikaale. Laua sool on siis 82 mineraalist (magneesium, jood, raud jne.) puhastatud meresool. Rafineerimis- ehk tootmisprotsessi käigus kuumutatakse soola suurel kuumusel, mistõttu muutub ka soola ainulaadne, elektrijuhtivusega seotud molekulaarne struktuur. Puhas naatriumkloriid koos lisaainetega mõjub meie organismile mürgina, mida organism ei võta omaks, vaid püüab sellest kiiresti vabaneda. Organism kaitseb ennast kahjuliku aine vastu, lahustades seda vedelikes. Seepärast tekitabki sool ehk naatrium(kloriid) janu ja turseid.
Kuna on leitud, et puhas naatrium tekitab terviseprobleeme, siis lisati juba eraldatud ained (kloor, jood) tagasi, kuid see pole inimese organismi jaoks siiski piisav. Laua sool paneb südamele suure surve, takistab kaltsiumi imendumist, viib mineraalaineid kehast välja, tõsab vererõhku, häirib kehas elementide vahelist tasakaalu ja soodustab vähi teket.

Suhkur – naturaalne suhkruroog sisaldab 14% mikroelemente, mineraale ja vitamiine, lisaks ka klorofülli, olles isegi teatud mõttes kasulik toiduaine. Valge suhkur( rafineeritud) on üles soojendatud kriidipiimas, nõnda et kaltsium ja proteiinid eralduvad. Segu muutub aluseliseks ja seega hävitab kõik vitamiinid. Teises faasis segatakse suhkur happelise kriidiga, CO2-ga, SO2-ga ja lõpuks NaC2-ga. Seda segu kuumutatakse ja jahutatakse mitu korda, seejärel kristalliseeritakse ja tsentrifuugitakse. Selline “surnud” ainehulk töödeldakse veel kemikaaliga Sr(OH)2. Järgnevalt jõuab see rafineerimisse, kus järje võtab üle kriit-süsinikhape (chalk carbon acid), et ainet puhastada. Tume värvus kõrvaldatakse väävelhappe (H2SO4) lisamisega ja siis see filtreeritakse kondisöe abil. Lõpuks lisatakse Indathrenblue värvi ehk väga mürgist ultramariini.
Valge suhkur röövib kehast vitamiine ja mineraale, mida on vaja tema enda seedimiseks ja detoksifikatsiooniks, muudab meie keha happeliseks ja hüperaktiivseks, viib energia alla ja üles(jojo effekt), tekitab sõltuvust, hambaauke, soodustab diabeeti, enneaegset vananemist, vähi- ja südamehaiguste teket ning nõrgestab immuunsüsteemi. Lihtsamalt öeldes laastab valge suhkur kogu keha ja selle funktsioone, olles aluseks paljudele degeneratiivsetele haigusetele.

Koffeiin ( kohv, must tee, koolajoogid, energia joogid, ravimid) – on kesknärvisüsteemi stimulant. Kuigi on paljud uuringuid tõestavad, et koffeiin ei olegi nii kahjulik ning kohvis leiduvad ka paljukiidetud antioksüdandid, ei ole muidu kemikaalide ja lisaainetega töödeldud kohv asendamatu tervislik toiduaine.

KoffeiinLaialdaselt antioksüdante sisaldavad ka kõik juur -ja puuviljad.

Koffeiin nõrgestab kordinatsiooni, mälu, kiirendab südame lööke, tõstab kolesterooli taset, ärritab magu ja põhjustab une häireid ning närvilisust. Kurnab neerupealseid ja sunnib inimese enda varudest energiat tootma, mitte ei anna seda juurde. Vähendab tsingi ja raua imendumist ligi poole võrra.

Gaseeritud joogid (kaasa arvatud vesi) – tekitavad röhitsusi, mille tulemusel kerkib maohape söögitorusse, kahjustades rakke ja luues soodsa pinna söögitoruvähi tekkeks, põhjustab kaltsiumi kaotust. Enamus karastusiooke sisaldab suures koguses suhkrut. Vee rikastamine tehnilise süsihappegaasiga on tootja ja müüja jaoks majanduslikult kasulik seetõttu, et gaseerimisega pikeneb vee säilitusaeg ning vastavalt on nõuded hoiutingimustele lihtsamad ja müügikõlblikkuse aeg pikem. Samuti kasutatakse gaseerimist tihti selleks, et vabastada jook ebameeldivast kõrvalmaitsest.

Margariinid, rafineeritud õlid, transrasvad – Rafineeritud õli on pleegitatud ja lõhnastatud keemiliste ühenditega, margariinid meenutavad oma keemilise koostise poolest kõige rohkem plastmassi. Hüdrogeenitud rasv on keemiliste meetodite abil tahkeks muudetud taimeõli. Taimerasva hakati tahkestama ehk hüdrogeenima selleks, et saada võist odavam ning pikema säilivusajaga mass ehk margariin. Hüdrogeenitud rasvad( transrasvad) on üheks peamiseks südame ja veresoonkonna haiguste põhjuseks. Nad sisaldavad küllastatud ja trans-rasvhappeid, mis tekitavad veresoonte lupjumist, võides omakorda põhjustada südameatakki või insulti ning lisaks alandavad “head kolesterooli” ja tõstavad “halva kolesterooli” taset.

Light tooted – vähendatud rasvasisaldusega piimatooted või suhkruvabad tooted.

Poolfabrikaadid ( lihatooted-vorstid, viinerid, singid, kalapulgad jne.) – Vorstitooted koosnevad rasvast, rupskitest ja kamarast. Sinkidesse pressitakse keemiliste lisaainetega rikastatud vett. Kõikidele lihatoodetele lisatakse säilitusaineid nitriteid ja nitraate (E249 – E252) ning värvaineid, mis meie organismi sattudes moodustavad kantserogeenseid (ehk vähkitekitavaid) ühendeid.

Üle keedetud, friteeritud või praetud toiduained (mikrolaine ahjus valminud toit) – surnud toit, kuna enamik vitamiine mineraale läheb kuumutades üle 47 kraadi, kaduma. Täielikult hävivad toidu seedimiseks vajalikud ensüümid.

Nikotiin – Kõiki sigarette, ka Light ja Superlight kaubamärgiga sigarette suitsetades satub sinu organismi üle 4000 erineva keemilise aine, neist vähemalt 60 on tõestatult vähkitekitavad. Sigaretitubakas sisalduv nikotiin ei põhjusta küll vähki, ent on sõltuvuse põhjustaja. Suitsetamine koormab südant, kopse, kesknärvisüsteemi, pärsib viljakust jne.

Alkohol – tekitab sõltuvust, mürgitab keha süsteeme, eriti maksa, tekitab veresuhkru kõikumist, rakukoe taandarengut. Alkohol on otseselt või kaudselt seotud üle 60 erineva haigusseisundi või häire. Alkohol on mitmesuguste südame-veresoonkonnahaiguste, pahaloomuliste kasvajate (vähi), psüühikahäirete, seedeelundkonna ja teiste haiguste tekke riskitegur.

Sünteetilised lisaained

Suhkruasendajad (atsesulfaam E950, aspartaam E951, tsüklamaat E952, sahhariin E954 jt.) – on närvimürgid ja vähktõve soodustajad. Magusainete grupp on keelatud muuhulgas USAs ja Inglismaal, neid ei ole soovitav tarbida rasedatel ega lastel.
Värvained -100-199, maitsetugevdajad -E 600-625 säilitusained- E 200-299 – sisaldavad keemilisi aineid, mis inimorganismis käituvad ettearvamatult. Neid on vähe uuritud, võivad tekitada hüperaktiivsust, agressiivsust, vähkkasvajad, depresioon jne.

Geneetiliselt muundatud toit – Tehnoloogia võimaldab üksikuid valitud geene ühelt organismilt teisele üle kanda. Niisuguste meetodite abil luuakse geneetiliselt muundatud organisme (GMO), nt taimi, mida seejärel kasvatatakse geneetiliselt muundatud toidu saamiseks. Ühtegi GMO toitu ei tohi Euroopa Liidu turule tuua enne, kui selle ohutust on hinnanud Euroopa Toiduohutusamet ning toote turule viimiseks on tehtud vastav otsus. Ka Eesti turule on joudnud GMO maisist, GMO rapsist ja GMO sojast saadud või neid sisaldavad toidud. Kõik GMO-st koosnevad, neid sisaldavad või neist saadud toidud peavad olema vastavalt märgistatud, st toote märgistusel peab olema kirjas, et tegemist on GMO toiduga, või et toit sisaldab GMO koostisosi. Nt GMO maisi sisaldava toidu märgistusel peavad olema sõnad “geneetiliselt muundatud” või “toodetud geneetiliselt muundatud maisist”.
Kuna GMO toodete kaugmõju tervisele ei ole piisavalt uuritud ja nende ohutus toestatud, on soovitav GMO tooteid mitte tarbida või tarbida vaid erandjuhtudel.

Ei ole asendamatud toiduained inimese toidulaual

Piimatooted (lehma piim) – Palju esineb allergiat ja toidutalumatust piimasuhkru laktoosi või piimavalgu kaseiini suhtes. Väidetavalt ei talu 25% eestlastest lehmapiima. Piima ja piimatoodete liialdamisega on oht ka rauapuudusaneemiaks.
Piima küll kiidetakse sageli selle pärast, et see sisaldab palju kaltsiumi, mis on vajalik luude normaalseks kasvuks ja närvide funktsioneerimiseks, kuid mõningatel andmetel ei lase piimas sisalduvad valgud selles leiduvat kaltsiumi luude ehitamiseks kasutada.
Suhkruga magustatud ” poe ” piimatooted nagu jäätis, jogurt, kohukesed jms, ei ole kindlasti hea valik.
Kui aga siiski piimatooteid tarbida, siis mahe saadusi nagu keefir, pett, hapupiim, maitsestamata jogurt, kodujuust, taluvõi. Mitte rohkem kui 1-2 portsjonit päevas.

Liha- (sea, kana, looma) – Liha sisaldab küll palju mineraalaineid ja vitamiine aga ka halbu rasvu ja toksiine, kuna loomadele süstitakse antibiootikume ja hormoone. Paljud vitamiinid lähevad liha küpsetades aga kaduma. Tänapäeval tarbitakse liha ka liiga palju. Üks kord päevas oleks rohkem kui küll, tervise seisukohast võiks liha olla kõrvalroog ja salat pearoog. Rohket loomse valgu tarbimist seostatakse südamehaiguste, kõrge vererõhu, vähi, neeruhaiguste, osteoporoosi ja neerukivide kõrgenenud riskiga.
Kui aga siiski liha tarbid, siis parim oleks mahedalt kasvataud linnu liha. Punast liha ( veis, siga, lammas) soovitatakse tarvitada väga harva, mitte rohkem kui kord nädalas.

Kala ja mereannid – lõhe, makrell, heeringast, hiidlest – on loomse valgu, heade rasvhapete omega 3 allikas. Ettevaatust, tänu tänapäeva reostunud vetele sisaldavad paljud kalad tervisele kahjulikku elavhõbedat. Loomsest lihast on kala kõige hinnatum. Tarbi väiksemaid kalu, need pole nii saastatud.

Munad – sisaldavad samu aineid, mis lihagi. Piiara ka munade tarbimist kuna muna võrdub lihaga. Eelista vabalt peetavate kanade mune, puurikanade munadele.

Ole tähelepanelik nende toiduainete suhtes

Teraviljad – nisu, rukkis, oder- täisteravilja tooted on muidu tervislikud kuid põhjustavad paljudel inimestel toidutalumatust ja allergiat, eriti nisu puhul. Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia on haigus, mille vallandavad päriliku eelsoodumusega isikutel nisust, rukkist, odrast ja võimalik, et ka kaerast valmistatud toidud ja tooted. Tsöliaakia tüüpilised haigusnähud – krooniline kõhulahtisus ja kõhnumine – väljendavadki toitainete kadu organismist. Nisu valku gluteeni on raske seedida ka mitte allergikul, seetõttu võiks ka täistera nisu tarbida vähem.

Pärm – on probleemiks kui sul on allergia, migreen, parasiitseentõbi, ekseem, nõgestõbi, astma, pärmitundlikkus, liigne kehakaal. Sisaldab samas B grupi vitamiine ja mineraalaineid. Positiivse toimega on muidugi naturaalne, mitte tööstuslik pärm.

Seened – sisaldavad valku, aminohappeid ja vitamiine, eemaldavad kehast mürke, samas sisaldades ka ise looduslikke mürke ja keemilisi aineid, mis võivad seedimist segada.

Mida siis süüa?

Tänapäeval on ELULISELT oluline vahet teha töödeldud ja töötlemata toidul. Toiduks tarvita alati värsket, võimalusel mahe terviktoitu. Terviktoit on toit oma kõige loomulikumas olekus, nii nagu emake loodus on ta meile andnud. Seda pole kunstlikult töödeldud, pole MIDAGI lisatud ega ÄRA võetud. Terviktoidus on olemas kõik organismile vajalikud toitained lugematute ülesannete täitmiseks, mis aitavad keha elusa ja tervena hoida. Loomuliku tervisliku toidu söömine pole hetkeline trendi dieet, vaid elustiil, mida järgides on võimalik hoiduda ning abi saada paljude haiguste korral. Juba üksainus tervislik toidukord aitab mürkainetest küllastunud organismi.

Orgaanilise( mahe, öko) toidu söömise olulisus

Briti teadlaste uuring kinnitas, et mahedalt toodetud puuviljad, aedviljad ja piim sisaldavad rohkem kasulikke komponente. 12 miljonit naelsterlingit (269,3 miljonit krooni) maksnud uuringu esialgsed tulemused näitavad, et mahepuuviljad ja maheaedviljad sisaldavad kuni 40 protsenti enam antioksüdante kui tavalised puu- ja aedviljad, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator. Uurimust rahastas Euroopa Liit, selle läbiviimist juhtis Newcastle’i ülikooli professor Carlo Leifert. Projekt kestis neli aastat ning uuritavaid taimi kasvatati mitmetes kohtades üle Euroopa, kaasaarvatud ülikooli enda katsepõllul. Antioksüdandid on tervislikud, sest võitlevad vabade radikaalidega, mis on väga reaktsioonivõimelised osakesed ning kipuvad inimese rakke kahjustama. Vähem vabu radikaale tähendab eeldatavalt vähem terviseprobleeme ning aeglasemat vananemist. Varasemad uuringud on väitnud, et tervislikkuse seisukohalt pole vahet, kas süüa mahetoitu või mitte.

Tavaliselt toodetud tooted sisaldvad pestitsiide ja teisi kahjulikke kemikaale, enamasti on nad kasvatatud ka mineraalidevaeses pinnases. See on eriti oluline laste puhul, sest laps saab kg. kehakaalu kohta rohkem mürke. Orgaanilises toidus on palju rohkem mineraale ja mikrotoitaineid nad on ka aluselisemad. Orgaanilise toidu kasvatajaid toetades toetad ka maakera puhtust, sest nad kasvatavad toitu keskkonna säästlikumalt.

Toidupüramiidid

Harvardi püramiid

Harvardi püramiid

Ja Harvardist inspiratsiooni saanud ETTA püramiid.

ETTA püramiid

Power Plate

 

Puuviljad – aprikoos, õun, banaan, dattel, pirn, nektariin, virsik , mandariin, apelsiin, sidrun, greip, kiivi, granaatõun, ananass, mango, viinamari, kirss, kaktusvili, melon, arbuus, avokaado jne.
*Looduslikud maiustused, sisaldavad hulgaliselt vitamiine, kiudaineid ja osaliselt mineraalaineid ning ensüüme, abistavad seedimisel, puhastavad ja jahutavad organismi.

Marjad – jõhvikas, tikker, sõstar, maasikas, mustikas, põldmari, murakas, vaarikas, astelpaju, mustsõstar jne.
*Neis on suurel hulgal antioksüdante, vitamiine. Eriti olulised südamehaigetele soovitatavad B grupi vitamiinid, mineraalaineid ja fütokemikaale. Marjad ja nende seemned on väga kiudainerikkad. Marjad tugevdavad immuunsussüsteemi ning aitavad ära hoida vähktõbe, enneaegset vananemist ja dementsust.

Juur ja aedviljad – porgand, peet, artisokk, baklazaan, lillkapsas, brokoli, rooskapsas, hiinakapsas, spargel, juurseller, varsseller, kabatsokk , nuikapsas, pastinaak, kartul, redis, kaalikas, bataat (maguskartul), kõrvits, tomat, kurk jne.
*On liitsüsivesikute allikaks, sisaldavad ka mikrotoitaineid vitamiinide, mineraalaineid, fotokemikaale ja antioksüdante. Vähivastane kokteil.

Teraviljad – rukis, nisu, kaer, oder, tatar, basmati ja pruun riis, hirss, mais, kinoa, speltanisu, kamut, amarant jne.
*Nad sisaldavad kõiki makro ja mikrotoitaineid, mida organism vajab. On liitsüsivesikute ja kiudainete allikad, sisaldavad vitamiine E ja B ning mineraalaineid- rauda, kaltsiumi ja magneesiumi, ka valku ning häid rasvu. Töötlemata teravili on veresuhkru tasakaalustaja.

Kaunviljad – põld, soja -ja mung oad. Kikerherned, herned, läätsed jne.
*On taimseks valguallikaks, samuti kiudainete, mineraalide ja vitamiinide rohked.

Lehtköögiviljad, umbrohi – peedipealsed, sigur, lehtkapsas, võilillelehed, jääsalat, lehtsalat, sinepilehed, petersell, spinat, hapuoblikas, vesikress, rucola, malts, nõges jne.
*On väga toitainete rikkad, sisaldavad, rauda, kaltsiumi, magneesiumi, kaaliumi, fosforit, tsinki, vitamiine A, C , E, K, kiudaineid, foolhapet, klorofülli. Aitavad puhastada verd, annavad energiat.

Pähklid, seemned (toorelt, maitsestamata, röstimata) – mandel, brasiilia, sarapuu, pekaan- kookos- ja kreeka pähkel, nakarpähkel, seedriseemned ja kastanid. Seesami, päevalille, chia, kaepi, lina – ja kõrvitsa seemned jne.
*Sisaldavad palju olulisi rasvhappeid ehk häid rasvu, aminohappeid, E vitamiini, kaltsiumi, magneesiumi, kaaliumi, tsinki, rauda, seleeni, mangaani, valku jne.

Õlid ja rasvained (ainult külmpressitud rafineerimata õlid) – seesami, oliivi, mandli, linaseemne, gee (selitatud või), palmi -ja kookos rasv jne.
*Sisaldavad tervistavaid rasvhappeid, mida vajame toidu trantsportimisel ja lõhustumisel organismis, aju tööks, naha, juuste ja küünte tervishoiuks jpm. olulisteks funktsioonideks organismis.

Idandid – lutserni idud, odraoras, nisuoras jne.
*Sisaldavad suurel määral antioksüdante, vitamiine ntx. B12, mineraale, proteiine, ensüüme, kiudaineid, nukleiinhappeid. Kaitsevad haiguste eest.

Kääritatud tooted (loomulikul teel) – Õunasiidriäädikas, riisiäädikas, tamari soja kaste, miso, temph, keefir, jogurt, hapukoor, hapupiim, hapukurk, hapukapsas jne.
*Kääritatud toit on elus toit, mis sisaldab kehasõbralikke ensüüme ja probiootilisi baktereid, mis aitavad kaasa seedesüsteemile, tugevdavad soolefloorat ja immuunsus süsteemi.

Looduslik magus – mesi, odralinnased, riisisiirup, vahtrasiirup, melass, agaavinektar, stevia lehed, indiaani suhkur.
*Vähetöödeldud suhkur, mis sisaldab ka mineraalaineid, vitamiine, ensüüme ja antioksüdante. Mesi sisaldab ka bakterivastast toimet.

Vetikad – nori, wakame, dulse, kombu, agar, arame, kelp, merepalm, klorella , spirulina jne.
*Tõenäoliselt on vetikad üheks kõrgeimaks toitaine allikaks kogu maal. Nad sisaldavad kõiki vitamiine, mineraale, aminohappeid, ensüüme, 38 %valku.Nad on väga kergesti seeditavad, tervistavate omadustega, sisaldavad antibiootilisi omadusi, aitavad kehal puhastuda raskemetallidest, radioaktiivsetest elementidest ja mürkidest. On abiks kasvajate ravis.

Vürtsid, ürdid ja maitsetaimed – basiilik, loorber, kardemon, kaneel, koriander, köömen, till, murulauk, porrulauk, apteegitill, ingver, majoraan, piparmünt, oregano, rosmariin, safran, kurkum, tsiilipipar, mustpipar, nelk, sinep, muskaatpähkel, põld lambalääts jne.
*Aitavad toitainetel paremini imenduda, on raviva ja puhastava toimega, sisaldavad vitamiine ja mineraalaineid.

Kolmik juur – küüslauk, sibul, ingver (Joogide imerohi).
*Organismi puhastavad, antibakterjaalsed, energiat, mineraale ja vitamiine andvad, ravivad ja haigusi ennetava toimega.

Taimeteed – kummel, võilill, apteegitill, ingver, zenzenn, viirpuu, meliss, lagrits, sidrunhein, nõges, pau d arco, piparmünt, kibuvits, aaloe, mate jne.
*Ravivad, puhastavad, rahustavad, toniseerivad närvisüsteemi, aitavad keha PH hoida aluselisena.

Kakao (toorkakao, lisanditeta) – sisaldab palju magneesiumi, antioksüdante.
*Lõdvestab lihaseid, tugevdab luid, soodustab head enesetunnet.

Vesi – H2O sisaldab kahte eluks kriitiliselt vajalikku elementi: vesinikku ja hapnikku. Vee sisaldus on: keharasvas 20%, veres 80%, neerudes 80%, maksas 70%, lihastes 75%, nahas 70%. Väga oluline on, et 85% meie ajust on vesi! Kui aju hakkab „kuivama”, neuronid meie ajus kuivavad ja tõmbuvad kokku. Inimese keha uueneb pidevalt – veri uueneb täielikult 28 päevaga, nahk uueneb 5 päevaga, skelett 3 kuuga, maksarakud 6 nädalaga, rasvarakud tühjenevad ja täituvad 5 päevaga. Seega on vaja vett organismile anda iga päev. Hingamise, higistamise ja väljaheidetega eritame keskmiselt 3-3,5 liitrit vedelikku päevas.

Seetõttu oleks hea juua umbkaudu 2 liitrit puhast vett päevas, oleneb muidugi ka kehakaalust ja liikumisest. Oluline on ka vee temperatuur joomisel, külm vesi jahutab ja aeglustab ainevahetust. Vee joomise parim temperatuur on kehatemperatuuril 37,5 C. Seda ka kuuma ilmaga.

Vesi ei ole lihtsalt vesiniku ja hapniku molekulid vaid moodustavad struktureeritud vee. Struktureeritud vesi on elav ja ehtne – allikavesi, vihmavesi, sulavesi on näited parimatest vee struktuuridest. Värsketes puu- ja aedviljades sisaldub orgaaniline struktureeritud vesi, mis on inimese kehale kõige paremini omastatav. Keetmisel ja kuumutamisel selline suurepärane struktuur kaob ja vesi aurustub. Kui inimene tarbib palju värsket puu- ja aedvilja, värsket rohelist saab ta suuremas koguses head vett. Iga meie keharakk sisaldab struktureeritud vett ja vajab seda. Tavalist vett juues hakkab keha ise vett struktureerima, kuid peab tegema selleks palju tööd (kulutama energiat). Vesi säilitab oma struktuure vähe aega ja kaotab need transportimisel, pumpamisel, pakendamisel.

Karboniseeritud joogid, soodajoogid, koolajoogid, kohvijoogid, alkohol ei ole meie keha niisutavad, vaid kuivatavad. Nende jookide tarbimine koormab oluliselt organismi ja aitab kaasa veetustamisele (dehydration). Keedetud vee struktuur on samuti kehale raske väljakutse, kuna keetmisel tekivad uued kehale tundmatud struktuurid. Kuumutamisel (st supid, pakendatud pastöriseeritud mahlad) vee kasulikud struktuurid hävinevad.

Noore inimese organism suudab veepuuduse suure vaevaga kompenseerida, vananedes on see üha raskem. Kuna janutunne on väga sarnane näljatundele siis inimene veejoomise asemel sööb. Siit ka algus ülekaalulisusele ja aeglasele ainevahetusele. Vee tarbimise viimisega normaalsele tasemele saab lahti liigsetest kilodest ja väheneb ka tung alkoholi järele. Kehale tuleb anda piisavalt vett, et ta suudaks ennast puhastada ja hoida ainevahetus korras.

Kokkuvõtteks

Tänapäevane toit sisaldab inimorganismile raskesti seeditavaid ja elutähtsate toitainete omastamist takistavaid aineid. Meie menüü on nii lühikese aja jooksul drastiliselt muutunud. Meie peamised füsioloogilised vajadused on aga jäänud samasugusteks ning me saame neid täita erinevaid toitaineid tarbides. Evolutsioonilised muutused võtavad väga pikka aega ning selleks kuluks sadu tuhandeid aastaid, enne kui meie kehad tänapäevase toitumisega harjuksid. Ka inimeste füüsiline koormus on aja jooksul tunduvalt vähenenud ning me ei vaja enam nii palju toitu kui vanasti. Et tervislikult toituda, ei ole vaja minna koopasse tagasi. Kuigi maailm ja inimesed meie ümber muutuvad, on võimalik teha oma toitumises ja elustiilis tervislikke valikuid ka tänapäeval. Ehk siis tarbides mitmeksesist, loomulikku, vähetöödeldud, lisaainetevaba, võimalikult värsket ja mahedalt kasvatatud toitu ning piisavalt puhast vett. Arvestades, et toit oleks vähemalt 80% taimne ja mitte rohkem kui 20% loomne. Oluline on ka piisav liikumine. Sellist elustiili viljeledes säilitaksid inimesed puhtamana ka keskkonna, mis omakorda tuleks kasuks tervisele. Loomuliku toidu söömine pole hetkeline trendidieet, vaid kogu inimkonnale omane elustiil, mida järgides on võimalik elada tervisest pakatavat täisväärtuslikku elu .

Samas ära tee ka toitumisest kinnisideed. Teinekord on tervislikum sõpradega restoranis einestada kui üksinda kodus tervislikku toitu süüa. Toit ei ole ainus, mis toidab. Söömine aitab kehal funktsioneerida ja energiavarusid taastada. See paneb aluse tervisele ja heale enesetundele. Kuid ilma liikumata, rahuldust pakkuvate suhete, elukutse, hobide ja spirituaalsuseta kaotab toit poole oma väärtusest.

Allikad:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sugar
http://www.globalhealingcenter.com/sugar-problem/refined-sugar-the-sweetest-poison-of-all
http://intraspec.ca/1981-v10n03-p202.pdf
http://tubakavaba.ee
http://www.alkoinfo.ee/
http://www.meediatera.ee/
http://www.nutridata.ee/andmekogu/findArticles.action?page.id=3
http://www.kehakeel.ee/2012/08/piim-kas-vajalik-toiduaine-meie.html
http://www.tsoliaakia.ee
http://www.med24.ee/kliinik/koolituskeskus/terviseuudised/aid-11961/Uuring-kinnitas-mahetoidu-tervislikkust
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/
http://www.toitumisteraapia.ee/tervislik-toitumine
http://www.pcrm.org/health/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top