SÜNDMUSED
Home / Kokkamine

Kokkamine

Viimasel ajal on suur huvi tekkinud tervislikuma toitumise järgi. Järjest rohkem inimesi on hakanud vähem tarbima loomseid toiduaineid, paljud liiguvad taimetoitluse ja sealt edasi juba toortaimetoitluse suunas.

Vähem küpsetatut, rohkem toortoitu

ToortoitOn tõestatud, et kuumutatud toit koormab üle siseserektsiooni näärmed, immuunsüsteemi, muudab ebasoodsalt verestruktuuri. Toitained kaotavad jõu ja hävivad kõik ensüümid ja tervislikud omadused kui toitu keeta, aurutada, küpsetada, praadida, röstida, grillida, hautada, pastöriseerida või konserveerida.

Toidu valmistamine ei paranda toidu tervislikke omadusi. Uuringud on näidanud, et kuumus muudab kuni 85 % toitainetest kättesaamatuteks ja hävitab kõik ensüümid juba 47 kraadi juures umbes 20 min. jooksul. 3 minutit keemistemperatuuril hävitab kõik ensüümid. Ensüümid ei ole lihtsalt katalüsaatorid, mis aitavad metaboolsetele protsessidele kaasa, vaid kannavad endas eluenergiat; nad on elavad valgud ning elujõud meie biokeemilises ja metaboolses protsessis. Ensüümid aitavad parandada isegi meie RNA-d ja DNAd. Ensüümid on kriitiliselt vajalikud meie keha heaks toimimiseks.

Ameerika Ühendriikide põllumajandusministeeriumi poolt spondeeritud uuringud näitasid, et toidu valmistamine 200 kraadi juures põhjustas analüüsitavates lihalõikudes väga suure ( – 30 kordse) lahustuva proteiini languse. Paljud peavad liha põhiliseks valgu allikaks kuid fakt on see, et küpsetamisel kõrge temperatuuri juures, jääb järgi väga vähe. Küpsetusprotsessis hävib 50 % B vitamiinidest ja 80 % C vitamiini. Seetõttu tuleks kuumutamata terviktoitu süüa nii palju kui võimalik.

Toortoit annab sulle suurema valiku aktiivsetest toitainetest kui ükskõik milline muu söömisviis, pakatades vitamiinidest, mineraalidest, proteiinidest ja teistest mikrotoitainetest.

Toortoit on: töötlemata, kuumutamata toortoit sh. Värsked puu -ja köögiviljad, idud, seemned, pähklid. Tervaviljad, kaunviljad, kuivatatud puuviljad, meretaimed ja teatud juhul kuumtöötlemata piim (kitsepiim). Ilma küpsetamata valmistatakse suppe, magustoite, kooke, salateid, leiba, leivakatteid jne.

Mulle tundub, et inimesed kulutavad üldse liiga palju aega söögi valmistamise peale. Loodus on andnud meile nii palju erinevaid toite, mis on kohe valmis söömiseks ja kõigele lisaks ka äärmiselt maitsvad, tervislikud ja energiat andvad. Selleks on ideaalsed puuviljad, paljud aedviljad, pähklid, seemned. Neid on kerge igale poole kaasa võtta. Igapäevaselt võiks toituda lihtsamalt, ka kehal on kergem töötlemata toitu seedida ning sinul jääb aega tegeleda palju kasulikumate asjadega.

Selge see, et vaid vähesed suudavad päevapealt küpsetatud toidust loobuda, hea uudis on see, et ega sa peagi. Esialgu saad õppida sooja toitu valmistama nii, et see sisaldaks vähem küpsetatut ja rohkem toortoitu, vähe või üldse mitte loomset toitu. Samuti saad endiselt süüa oma lemmiktoite, õppides toitu vähem kuumutama, lühendama küpsetusaga ja vähendama küpsetuskuumust.

Leib ja leivapealne

Guacomole

GuacomoleVaja läheb: 1 avokaado( head küpsed avokaadod on Rimis, need mustad, 2 tk. pakendis, nii tavalised kui öko omad), pisut sidruni mahla, 1 väike küüslauk, nats värsket basiilikut.
Valmistamine: Koori avokaado ja litsu kahvliga sisu kausis ühtlaseks massiks, lisa küüslauk ja sidruni mahl, sega läbi ja ongi valmis.

 

 

Pesto – ilma juustuta

Pesto ilma juustutaVaja läheb: Suur kimp maitserohelist. Hästi sobivad basiilik, till, petersell, rukola vms. Peotäis seedremänni seemneid või indiapähkleid, poole sidruni mahl, törts tamari soya kastet, 1 küüslaugu küüs.

Valmistamine: Blenderda koostisosad

 

 

Jõhkralt hea seenepasteet

IMGP3123

Vaja läheb: 1 keskmine sibul, 2 suurt peotäit shampinjone, 2 spl. tamari soja kastet, 1 spl oliivõli, natuke peterselli.

Valmistamine:Tükelda sibul ja seened. Kergelt kuumuta pannil oliivõli ja soja kastmega. Praadida pole vaja, madalal kuumusel paar minutit, niikaua kuni head lõhna hakkab tulema. Siis vala kaussi, lisa petersell ja püreesta. Kui soovid paksemat

konsistentsi, lisa peotäis päevalille seemneid ja püreesta läbi. Mina lisasin lõpuks ka natuke sidruni mahla ja musta pipart. Serveeri röstitud rukkileivaga.

Peedi pesto

Peedi pestoVaja läheb: 1 keskmine toores punapeet, 1 küüslaugu küüs, peotäis indiapähkleid, sörts tamari soya kastet.
Valmistamine: püreesta kõik ained omavahel.

 

 

 

 

Kõrvitsa toor-salsa

IMG_0803

Vaja läheb: umbes 30o g. kõrvitsat, 2 keskmist tomatit, 1 keskmine toores mais, 1 sibul, 2 küünt küüslauku, pisut maitserohelist( basiilik, porru vms), 1 väike jalapeno, pool tshillikauna(võib ka kuivatatult), soola, pipart, 1 tl. mett.

Valmistamine: Riivi kõrvits, tükelda tomat, küüslauk ja sibul.Kaabi noaga tõlviku küljest mais. lisa maitseained. Vedelama segu jaoks võib ühe tomati püreestada või lisada valmis tomatikastet mõned supilusikatäied.

Super maitsev igatahes, Sobib kuumtoitude  ja ahjuroogade kõrvale või tacode sisse, tortillade sisse, pitta leivaga või lihtsalt rukkileivaga.

Ahjus kuumutatud lavazi taskud köögiviljadega

Ahjus kuumutatud lavazi taskud köögiviljadegaVaja läheb: 1 tume( rukkijahu sisaldusega), õhuke lavaz
erinevad köögiviljad- tomat, porru, suvikõrvits, paprika, seened.
pestot ( näiteks basiiliku- seedermänni seemne pesto) või tomtikastet

Valmistamine: Lõika lavaz neljaks. Määri ühtlaselt peale pestot. Seejärel puista peale väikseks tükeldatud köögiviljad ning tee lavazist taskud.

Kuumuta ahi 150 kraadini. Kui paned lavazitaskud ahju, siis keera kuumus veel madalamaks u. 100 kraadi. Küpseta umbes 5 min. keera ahi kinni ja lase taskutel veel 5-10 minutit ahjus tõmmata. Tulemus peaks olema kuum aga mitte läbiküpsenud. Kõrvale sobivad salatilehed, basiilik või roheline sibul.

Imemaitsavad toornäkileivad

Retsept on paradiisitüdrukute retseptiraamatust, pisut kohandatud.

IMGP3153Vaja läheb: 400 g. linaseemneid, 3 porgandit, 3 sellerivart, 1 punane sibul, 3 küüslaugu küünt, 1 paprika, 40 g. päikesekuivatatud tomateid, peotäis peterselli, pisut kuivatatud tüümiani, natuke sidruni mahla( soola asemel)

Valmistamine: Püreesta köögiviljad ja eelnevalt leotatud päikesekuivatatud tomat. Jahvata pooled seemnetest, pooled jäta terveks, sega kõik segu sisse.

Määri õhukese kihina kuivati plaadile, kuivata 42 kraadi juures. 12 tundi. Tee noaga õrnad vaod ette, et pärast oleks kerge murda. Vahepeal pööra ringi. Võib ka tavalises ahjus teha kõige madalama kuumusega.

Pudrud

Hirsipuder marjade, banaani ja seemneseguga

Hirsipuder marjade, banaani ja seemneseguga

Vaja läheb: Keskmise tassi jagu hirssi, 1 banaan, peotäis värskeid või külmutatud marju, peotäis erinevaid seemneid, võid või kookosõli.

Valmistamine: Pese hirss rohke veega, seejärel hauta madalal kuumusel u. 30 min. Lisa näpuotsatäis rosee või meresoola. 1-2 tl. ehtsat taluvõid või kookosõli. Taldrikule tõstetud pudrule tõsta peale viilutatud banaanid. väesked või külmutatud marjad ning erinevaid seemneid nagu päevalille, jahvatatud linaseemne, seesami, kõrvitsa jne. Need kes eriti magusat armastavad võivad lisaks ka törtsu mett lisada.

Toortatra puder

Toortatra puderVaja läheb: Toortatart 2 keskmist tassi, 1 väike punane sibul, 1 küüs küüslauku, pool väiksemat suvikõrvitsat, 4 päikesekuivatatud tomatit, kimp basiilikut või muud meelepärast rohelist, törts neitsi oliivõli ja näpuotsatäis rose soola.

Valmistamine: Pane tatar ööseks vette likku. Mida kauem ta vees on, seda pehmemaks ta läheb. Hommikul loputa tatar hoolikalt läbi. Pane tatar madalale tulele. Lisa õli, sool ja tükeldatud sibul, päikesekuivatatud tomatid, küüslauk ja suvikõrvits. Vajadusel lisa pisut vett. Ära keeda ega liigselt kuumuta. 5-7 min peaks piisama, et kogu puder oleks ühtlaselt kuum nii 40 kraadi .Valmis taldrikule tõstetud pudrule lisa maitserohelist. Hästi sobivad ka jahvatatud linaseemned.

Vokid, hautised ja pajaroad

Läätse -tofu-köögivilja pada

IMGP3235 Vaja läheb: 200 g. leotatud ja keedetud läätsi, 100 g. külmutatud või värskeid herneid, 100 g. tofut. 100 g. porrut, 1 punane paprika, jupp suvikõrvitsat, 1 küüslaugu küüs, pisut tarafineerimata õli, tamari soya kastet ja pisut cayenne pipart ning  meelepäraseid ürte.

Valmistamine: Voki segu õliga mõned minutid pannil, lisa maitseained ja head isu!

Köögivilja – mango karri

Karrid on meie pere lemmikud, eriti hästi sobib see indiapärane vürtsikas toit meie kliimasse just talvel. Täidab kõhtu ja annab sooja.

IMGP3369Vaja läheb: 300 g. rafineerimata riisi( pruun, punane, must, valge), suur peotäis – lillkapsast, brokolit, rohelisi herneid, punast paprikat. Paar küünt küüslauku, 1 sibul, jupp ingverit, pisut porrut.

400 ml. kookospiima(Santa Maria), 200 ml. mangopüreed( Bonne)
1tl. paprikapulbrit, 1tl. kurkumit,1 tl. garam masalat, pisut tshillit, lusika otsatäis cayenne pipart, näpuotsaga ürte ja pisut rafineerimata oliivõli.

Valmistamine: Loputa ja keeda riis( Rafineerimata riis keeb kaua 40-50 min. ) Haki köögiviljad, kuumuta neid kergelt u. 5-7 min. õli ja maitseainetega pannil. Seejärel kookospiim ja mangopüree. Keeda vaiksel tulel veel 5 min, keera tuli alt ja lase kastmel veel  u. 5 min, tõmmata. Serveeri riisiga.

Köögivilja vokk

IMGP3339

Vaja läheb: kartul, porgand, seened, sibul, küüslauk, brokoli, lillkapsas, paprika, türgioad, maitseroheline, pisut rafineerimata oliivõli.

Valmistamine: Tükelda köögiviljad, kuumuta kartul ja porgand kuumal vokkpannil vähese õliga kõigepealt umbes 5 min, pidevalt puulusikaga segades, seejärel lisa sibul küüslauk türgioad keera tuli vaiksemaks ja lase kaane all haududa veel 5 min. sega ja lisa ülejäänud köögiviljad hauta kaane all, kuni nad on veel krõmpsud ja värvilised aga pisut pehmemad u. 10 min. maitsesta tshillipipra, ürtide ja vähese rosee soolaga.

Kinoa köögivilja-kookose pilaff

Kinoa köögivilja-kookose pilaffVaja läheb: tassi jagu kinoad, peotäis kookoshelbeid, 1 väike punane sibul, pool suvikõrvitsat, 1 varsellerivars, 1 kollane paprika( punast võiks ka panna, tuleks värvilisem), peotäis türgiherneid, jupp porrut.

Valmistamine: Hauta kinoa pehmeks, haki köögiviljad ja lisa juba hautatud kinoa sisse, puista ka kookoshelbed, maitsesta soola ja pipraga, lisa törts neitsioliivõli sega kuni köögiviljad on kuumad( 2-3 min.), mitte rohkem.

Täistera spelta spagetid aedviljade ja maitserohelisega

Täistera spelta spagetid aedviljade ja maitserohelisegaVaja läheb: Peotäis täistera spagette, pool väikest rohelist suvikõrvitsat, pool väikest kollast suvikõrvitsat, mõned päikesekuivatatud tomatid, paar värsket tomatit, jupp porrut, Mõned shampinjonid, suur kimp maitserohelist ( basiilik, tüümian, oregano jms.), näpuotsatäis soola, törts neitsioliivõli, musta pipart.

Valmistamine: Keeda spagetid vastavalt õpetusele. Lõika köögiviljad sobivateks tükkideks. Kui pasta on pehmeks keenud, vala vesi ja tõsta spagetid koos potiga madalale tulele, lisa õli sool, pipar ja köögiviljad, sega mõned minutid nii, et köögiviljad ei küpseks vaid saaksid lihtsalt ühtlaselt kuumaks. Tõsta pott pliidilt, seerveeri taldrikule ja puista peale ohtralt maitserohelist.

Riisinuudlid köögiviljadega

IMG_0638

Keeda riisinuudlid vokk pannil, riivi sisse 1 porgand, 1 suvikõrvits, üks punane paprika, paras jupp porrut ja lisa peotäis seesamiseemneid. Maitsesta tamari soya kastme, cayenne pipra ja hakitud peterselli või koriandriga. Kuumuta kergelt segu pannil, võid lisada ka pisut kookospiima, et liiga kuiv ei jääks.

 

Toor-taimekotletid

IMGP1659Vaja läheb: 2 tassi leotatud mandleid, 3 porgandit, 1 sibul, väike peotäis rosinaid, kimp maitsetaimi( basiilik, tüümian, till, rosmariin), pisut rosee soola soovikorral.

Valmistamine: püreesta, vormi kotletid ja kuivata mõned tunnid.  Võid teha ka tavalises ahjus kõige madalamal kuumusel.

Segu sobib ka niisama määrdena.

 Kikerherne fritata- ettevaatust ülimaitsev!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaja läheb: 5 spl. kikerherne jahu, seeni, sibulat, porrut, tomatit, suvikõrvitsat, sool, pipar, kurkum, rafineerimata oliivõli.

Valmistamine: Sega jahu veega kausis keskmise pannkoogi taigna sarnaseks massiks. Lisa hakitud aedviljad, maitseained ja prae pannil kergel kuumusel mõlemalt poolt kuldseks. Mulle meeldib kui aedvilju on hästi palju ja tainast ainult natukene nende vahel.

Mõnusalt magusad, vürtsikad läätse- bataadi kotletid

IMG_0224

Vaja läheb: 1 suur bataat, 250 g keetmata läätsi, 1 suur punane sibul, 2 küünt küüslauku, soola, cayenne pipart, tshilli pipart, musta pipart, pisut kuivatatud ürte( basiilik, oregani jne. ), soovikorral pisut rafineerimata oliivõli.

Valmistamine: Loputa läätsed ja pane vett niipalju, et see vaevalt kataks läätsi, lisa väikesteks tükkideks lõigatud bataat ning hauta neid madalal tulel kaane all, aegajalt segades u. 10 minutit. Kui läätsed ja bataat on juba pehmemapoolsed, lisa hakitud sibul, küüslauk ja maitseained. Tambi puust pudrunuiaga segu läbi või kasuta saumikserit kergelt läbi püreestades.  Segu peaks jääma paksu pudru taoline, kergelt magus ja vürtsikas. Siis vormi lusikaga väiksed kotletid ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta ahjus 175 kraadi juures niikaua kuni segu on tahkunud ehk umbes 20 min. Serveeri ahjuköögiviljadega või näksi niisama tomatikastmega.

Lihtne suvine toit- türgioad

Hauta türgioad pehmeks, kalla vesi ära ja maitsesta hakitud küüslaugu, roseesoola, extra virgin oliivõli, veidikese sidrunimahla ja pärmihelvestega.

IMG_0981

Kukeseene sushi pruuni riisiga

Kukeseene sushi pruuni riisigaVaja läheb nori lehti, rafineerimata ümarateralist riisi, pisut rosee soola, sidrunit, kukeseeni, porrut, kukeseeni, lehtsalatit, tamari soja kastet (müüakse ainult biomarketis).

Valmistamine: Keeda riis vastavalt sushi riisi tegemis õpetusele. Rafineerimata riis keeb alati kauem kui valge rafineeritud riis. Kui riis on keedetud ja jahtunud, siis pigistasin riisile värsket sidrunimahla ja lisasin rosee soola.

Määri riis ühtlase õhukese kihina norilehele. Lisa kergelt kupatatud( 5 min. ) ja soolaga maitsestatud kukeseened, värsked porruribad ja lehtsalat. Rulli kokku, lõika lahti ja maitsesta tamari soja kastmega. võid lisada veel ka rafineerimata seesamiseemneid kastmesse.

Kukeseene kaste kookospiimaga

Neile kellele meeldib kookose maitse, on see kooslus imehea. 🙂

IMG_0519

Vaja läheb: 500 g kukeseeni, 2 sibulat, 1 pakk kookospiima(Santa Maria 200 g), rosee soola, rafineerimata oliivõli, cayenne pipart, kurkumit, värsket tillija peterselli.

Valmistamine:Puhasta ja tükelda seened ja sibul, kuumuta neid kergelt pannil oliivõliga, lisa maitseained ja kookospiim ja vajadusel pisut vett. Lase keema, keera tuli alt ja maitsesta maitserohelisega.

Serveeri hautatud värske kartuli, porgandi, brokolija  lillkapsaga: Peale puista ohtralt maitserohelist.

NB: Kukeseened sisaldavad päris arvestavas koguses D Vitamiini.

Salatid

Värske salat

Värske salatVaja läheb: Tumerohelisi lehti nagu rukola, kale või roomasalat. Mõned päikesekuivatatud tomatid, mõned kirsstomatid, 1 avokaado, paar suvikõrvitsa õit.

Maitsestamiseks- väike punt tüümiani, oregnot, basiilikut, 1 küüslauguküüs, tsipa musta pipart, pool sidrunit, sorts neitsi oliiv õli, sorts tamari soya kastet( müügil biomarketis).
Peotäis seemneid ( päevalille , kõrvitsa, seedermänni)

Valmistamine: Rebi lehed ja haki aedviljad , Kastme jaoks sega oliivõli ja tamari sisse tükeldatud maitsetaimed ja pigista sidrun. Vala salatile ja sega. Kõige peale viska peotäis seemneid.

Värske salat karulaugu ja seesamiseemne pastaga

Värske salat karulaugu ja seesamiseemne pastagaVaja läheb: Rooma salatit, peotäis tomatit, peotäis rediseid, peotäis oliive, 1 riivitud porgand, jupp värsket kurki, peotäis karuauku. Peotäis seesamiseemneid leotatud üleöö, 1 datliga pastaks püreestatult ja poole sidruni mahlaga segatult.

Valmistamine: Haki koostisosad, lisa seesamiseemne püree.

Toor-lillkapsa-brokoli salat

Toorlillkapsa salat - " kartulisalat"Vaja läheb: 1 lillkapsapea, 1 brokolipea, 1 avokaado, peotäis indiapähkleid, 3-4 tomatit, u. 10 cm pikkune jupp porrut, kimp värsket tilli või peterselli, poole sidruni mahl, 1-2 spl. tamari soya kastet( saadaval biomarketis)

Valmistamine: haki lillapsas, porru, maitseroheline ja tomat väikesteks tükkideks.
Kaste: leotatud india pähklitele lisa avokaado, sidruni mahl ja tamari kaste, püreesta ja sega segu salatiga.

 

Vegan kasukas ehk kihiline salat

IMGP3173

Vaja läheb: 1 kilo kartulit, 2 väiksemat punapeeti. 3 hapukurki, 2 keskmist sibulat, 2 porgandit, 500 g. soja jogurtit, tl. sinepit, 2 spl oliivõli.  Vajadusel pisut soola( himaala, rosee või meresool).

Valmistamine: Keeda kartulid , peedid  ja porgandid, koos koorega pehmeks. punapeedid eraldi. Koori nad ära ja jäta jahtuma.

Võta laiapõhjaline kauss, mõni ahjuvorm sobib hästi. Lõika väikesteks tükkideks hapukurk ja laota ühtlaselt põhjale, lõika tõkkideks sibul ja laota kurkide peale, siis riivi porgandid, nende peale kartulid( kartulite peale võid pisut soola puistata) ja kõige lõpuks punapeet jämeda riiviga.

Sirista ühtlaselt peale oliivõli ja kõige peale määri sojahapukoor( parim soja hapukoor on müügil Prismas, öko toode), mille sisse võib segada tl. täie sinepit, et maitset pisut teravamaks kruttida. Jäta külmikusse mõneks tunniks seisma. Serveerimisel kaunista meelepärase maitserohelisega.

Kinoa- köögivilja salat

Kinoa köögivilja salatVaja läheb: Hautatud ja jahutatud kinoa ( niipalju kui keegi soovib), peotäis kirss tomateid, peotäis redised, peotäis karulauku, peotäis maisi, jupp porrut, jupp kurki, poole sidruni mahl, törts extra virgin oliivõli, pisut rosee soola.

Valmistamine: Haki köögiviljad ja sega kinoa, õli, soola ja sidrunimahlaga.

Suvikõrvitsa spagetid avokaado-tomatikastme ja shampinionidega

Suvikõrvitsa spagetid avokaado-tomatikastme ja shampinionidegaVaja läheb: 1 suur suvikõrvits, 1 küüslauguküüs, 4 suuremat tomatit, 1 kuivatatud dattel, 1 avokaado, mõned päikesekuivatatud tomatid, peotäis shampinjone, pipart, maitserohelist( basiilik, oregano, tüümian vms. ) ja pisut piinia seemneid ( võib ka muid seemneid).

Valmistamine: Riivi suvikõrvits jämeda riiviga spageti sarnaseks, lisa pisut oliivõli ja sega.

Kaste: purusta avokaado, tomatid, küüslauk, dattel, päikesekuivatatud tomatid, lisa maitsejärgi pipart.

Aseta spagetid taldrikule peale pane kastet, viilutatud shampinjone, mõned tükeldatud tomatid, maitseroheline ja kõige lõppu piinia seemned.

Kevadine riisi-karulaugu salat

IMG_0284

Vaja läheb: 500 g. rafineerimata riisi, suur peotäis karulauku, suur peotäis tilli, 2 keskmist suvikõrvitsat, 1 punane paprika, suur peotäis külmutatud maisi, suur peotäis külmutatud herneid, suur peotäis kirsstomateid, u 10 cm jupp porrut, 1 väike õun, näpuotsaga cayenne pipart, pisut tamari soya kastet, sidrunit, 5oo ml. maitsestamata soja jogurtit, pool sidruni mahla.

Valmistamine: Keeda riis pehmeks , loputa külma veega ja sega hakitud köögiviljadega, jogurti ja maitseainetega.

 

Soe läätse aedvilja salat tofuga

IMG_0717

Vaja läheb: läätsed, suvikõrvits, paprika, sibul, küüslauk, hiina kapsas, roheline sibul, sool, pipar, õli, tofu, tamari soja kaste.

Valmistamine: keeda läätsed, haki köögiviljad ja kuumuta kergelt pannil, maitsesta neid soola ja piprga. Pre pannil soja kastmes tofu.

Serveeri: Kõrvale värske kapsas ja peale tamari soja kastmes praetud tofu. kõige peale värske roheline sibul.

Värskelt hapendatud kurgid

Värskelt hapendatud kurgid

  • 20 väikest kurki
  • 1 spl. rosee v õi meresoola
  • u. 1,5 liitrit kraanivett
  • peotäis mustsõstralehti
  • peotäis mädarõikalehti
  • peotäis tilli
  • 4 suurt küüslauguküünt u. 4jaks lõigatuna

Ära kasuta pastikut. Plastik võib eritada mürgiseid aineid. Klaasist nõu on ideaalne. Lase seista toatemperatuuril 24 tundi või vähemalt 12 tundi ja valmis nad ongi. Kes soovib hapumaid võib lasta kauem seista.

Supid

Tomati -paprika toorsupp

Tomati -paprika toorsuppVaja läheb: 4-5 tomatit, 1 punane paprika, 1 varsellerivars, 1 küüslaugu küüs, 1 väike avokaado, cayenne pipart, rosee soola, maitserohelist, seemneid.

Valmistamine: Püreesta koostisained. Kuumuta potis u. 40-50 kraadi( juhul kui soovid sooja sööki, muidu võib ka külmalt süüa]. Peale raputa maitserohelist, seemneid ja mõni tomati tükk.

 

Bors ubadega

IMGP3420

Vaja läheb: 1 suur punapeet, 10 väiksemat kartulit, pool väikest kapsast, 2 sibulat, 2 suurt peotäit punaseid ube, maitsetrohelist, tshillit, pipart, soola, 2 spl. rafineerimata oliivõli.

Valmistamine: Haki köögiviljad, keeda pahmeks, lisa eelnevalt leotatud ja keedetud oad, maitseained ja kõige lõpuks maitseroheline.

Läätse- tomati- koriandri supp.

IMG_0842Vaja läheb:

  • 400 g. punaseid läätsi
    2 porgandit
    2 sellerivart
    1 sibul
    2 küüslaugu küünt
    200 g. purustatud tomateid
  • punt värsket koriandrit
  • 1 tl. kuivatatud tüümiani,
    1 tl värskelt hakitud ingverit
    1 tl rosee või mere soola
    1 tl. tükeldatud tshillit
    2 spl. rafineerimata oliivõli
    vett niipalju, et jääks paksem supp.
    kookoshelbeid

Valmistamine: Keeda läätsi ja tükeldatud aedvilju u. 10 min. lisa maitseained. Taldrikule tõstetuna lisa värske koriander ja kookoshelbed.

Kõrvitsa-bataadi püreesupp, kookospiima ja väikse ingeveriga.

 

IMG_9416

Imeline soojendav supp sügisesse. Mmmm!

Vaja läheb, kõrvitsat, bataati, küüslauku, kookospiima, ingverit, soola, pipart.

Tükeldatud köögivilju keeta mõni minut, lisada kookospiima, püreestada ja maitsestada.

Küpsetised

Herne- ja kaerajahu pannkoogid suvikõrvitsaga

Herne- ja kaerajahu pannkoogid suvikõrvitsagaVaja läheb: Peotäis kaerajahu, peotäis hernejahu, tsipa söögisoodat ja rosee soola, pool suvikõrvitsat riivitult, kimp tilli hakitult, kookosõli või oliivõli rafineerimata. Parajalt vett. Peale panin maitsestamata kaerajogurtit.

Valmistamine: Sega ained, lisa vett niipalju, et jääks paksu pannkoogitaigna sarnane. Küpseta madalal kuumusel kuldseks. Mida väiksemad koogid, seda paremini küpsevad läbi.

Toortatra jahust ülepanni pannukad

IMG_0801

Vaja läheb: Toortatrajahu, himaalaja või mere sool, rafineerimata oliivõli.

Sisu: mis iganes sul parajasti kodus on: sibul, tomat, suvikõrvits, tofu, paprika, seened, hiinakapsas.

Valmistamine: Sega  toortatra jahu kausis veega, et jääks vedelamapoolsem poannkoogi tainas, maitsesta soolaga. Küpseta õhukesed ülepanni pannkoogid.

Tükelda aedviljad, kuumuta pannil, lisa pipart soola, tüümiani või oreganot.  Valmis seguga täida pannkoogid ja naudi!

Gluteeni ja piimavaba pizza

IMGP3408

Vaja läheb : Tainas-gluteenivaba kaerajahu( 300 g.), toortatrajahu( 200 g, kuivpärmi( 5 g.) , rafineerimata oliivõli( 1 spl), soola näpuotsaga  ja pisut toasooja vett.

Pizza kate:  baklazaan, suvikõrvits, sibul, paprika, shampinjonid, mahe tomatikaste, ananass, oliivid, tshilli, küüslauk, värske basiilik, roheline sibul.

Vegan Cheddar juust: Sandra Vungi retsepti järgi. Super lihtne ja hea. Ise broilerimaitset üldse ei pannud vaid lisasin pisut paprika pulbrit, kurkumit ja cayenne pipart. Broilerimaitse pisut liiga intensiivne meie jaoks. Vaata retsepti siit.http://www.taimetoit.ee/2013/09/vegan-cheddar-juust-kookospiimast-sulab.html

Valmistamine: Tainas-sega jahud pärm. õli vesi ja sool kokku , sõtku kätega tainast niipalju, et ei hakka enam käte külge. Jäta pooleks tunniks sooja kohta kerkima. Siis sõtku veel läbi rulli õhukeseks u. poole cm. paksuseks ja aseta ahjuplaadile. Tükelda aedviljad endale sobivasse suurusesse.Kata tainas tomatikastmega, sisa tshillit, soola, küüslauku, sibulat jne. lõpuks juust. Küpseta 175 kraadises ahjus u. 30-40 min. Mina lisan shampinjonid, oliivid ja ananassi ning maitserohelise alles siis kui piza juba valmis ja ahjust väljas.

Spinati-sibulaga täidetud shampinjonid

IMGP3141

Vaja läheb: shampinjone, tükeldatud spinatit, 1 sibul, vegan juustu , tofut või kitse juustu. 2 spl. rafineerimata oliiv õli, meresool, pipar.

Valmistamine: Eemalda seentelt varred. Tükelda ja kuumuta need ülejäänud ainetega sega läbi. Täida seened, kõige peale juust ja küpseta 175 kraadi juures u. 15 min.

 

 

Magus

Marja ahvatlus ( meie laste lemmik magustoit)

Marja ahvatlusVaja läheb: värsked maasikad, värsked mustikad, värsked vaarikad või mis iganes marju sul saadaval on. Peotäis seemneid ( päevalillle, kõrvitsa)

Valmistamine: Kui maasikad on liiga suured, siis lõika and lapsele suupäraseks, pane väiksemasse supikaussi, peale lisa mustikaid ja teisi marju, kõige peale raputa väike peotäis päevalille seemneid.

Shokolaadi smuuti

Meie pere lemmik!

IMG_01664 banaani,
1 õun,
pool ananassi,
300 g kookospiima
1 spl. kakaod

Blenderda!

Kõige tervislikum jäätis ever!

Pole mingeid lisaaineid, isegi mitte suhkrut, piima. Ainult külmutataud banaanid ja kirsid. Ja konsistents ja jääb täpselt nagu rammusal ja pehmel koorejäätisel.

IMGP3084

Valmistamine:Koori banaanid lõika viiludeks, pane paariks tunniks sügavkülma ja seejärel blenderda ühtlaseks massiks meelepärase lisandiga.

Banaanid peavad olema täiesti läbi külmunud, muidu ei jää õige konsistents. Olenevalt viilude paksusest võib läbi külmumine isegi kauem aega võtta kui paar tundi.

Proovi ka ainult banaani või kakao ja banaaniga. Uskumatult hea ja lihtne, soodne ja tervislik kaaaa!

Kookose-shokolaadi toortort

Suhkru, jahu, piima  ja munavaba.
IMG_0190

Põhi: 200 g. leotatud mandleid, 200 g. datleid, 1 tl. kakaopulbrit( mahe). Purusta  kooostisosad ja suru segu ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhjale.

Keskmine osa: 100 g. leotatud indiapähkleid, 200 ml kookospiima( santa maria), 200 g. kookoshelbeid, poole sidruni mahl, 1 banaan, 2 spl. tahket mett. 1 tl. vaniljepulbrit. 2 tl. agar agarit ja 100 ml. vett.

Aja vesi keema ja lisa agar agar . Püreesta kõik koostisosad ja vala koogivormi põhjale.

Pealmine osa: 3 keskmist küpset avokaadot, 1 banaan, 1 – 2 spl. mett, 2 spl. kakao pulbrit. Püreesta kõik osad ja vala kõige peale.
Kaunistuseks: misiganes marju ja puuvilju.
Lase vähemalt mõned tunnid külmikus taheneda.

Kaerahelbe, õuna, banaani küpsetamata küpsised

Kaerahelbe, õuna, banaani küpsetamata küpsisedVaja läheb: Kaerahelbeid 2 keskmist tassi, 2 õuna, 2 banaani, 1 tl. kaneeli, 2 spl. kaarobi pulbrit, peotäis päevalille seemneid, peotäis kookoslaaste.

Valmistamine:Sega ained oma vahel, riivi õun ja banaan segu sisse. Vormi küpsised, aseta plaadile. Väisemad ja õhemad saavad paremini valmis.

Kuivata kuivatis 3-4 tundi. Kui sul kuivatit ei ole siis saab ka praeahjus 50 kraadises kuumuses 2-3 tundi. Või isgi ahju või kamina peal peaks ka ilusasti ära kuivama.

Gluteenivabad piparkoogid ( piima,  muna  ja valge suhkru vabad ka)

See retsept sündis täiesti kogemata, kui ma eelnevalt tegin lihtsalt tavalisi soolaseid seemne näkileibasid, mis jäid nii mõnusad õhulised ja krõbedad. Otsustasin sama taignapõhja kasutada ka piparkookide valmistamiseks.

IMGP3218Vaja läheb: 300 g. kaerajahu ( gluteenivaba)
3 kuhjaga spl. melass suhkrut( tumepruun rafineerimata )
1 tl. ingveri pulbrit, 1 tl. jahv.kardemoni, 1 tl. jahv.nelki, 1 tl. jahv.kaneeli, 1 tl. söögisoodat, 2 spl oliivõli.

Valmistamine: Sega kuivained, siis sulata pooles klaasis vees suhkur ja sega koos õliga kuivaine sisse paksuks taignaks. Rulli õhukeseks, lõika küpsised välja ja küpseta ahjus 5-10 min. 175 kraadi juures.

Jäävad väga mõnusad ja krõbedad. Tainas on ülilihtsalt käsitletav. Jah ja ja ainult 2 spl õli ja 3 spl suhkrut!

Ülihea toormagustoit

Täiesti tervislik ja nagu ikka suhkru, piima ja muude traditsiooniliste asjade vaba.

IMGP3425

Vaja läheb: 5 banaani, 10 kuivatatud musta ploomi, 5 kuivatatud datlit, 1 küps avokaado.

Valmistamine: Leota ploome ja datleid vees pool tundi, vala vesi ära, lisa tükeldatud banaanid ja avokaado. Püreesta ühtlaseks massiks. Kaunista lemmik marjadega. Kindlasti sobib soovikorral lisada ka kakaod või kaarobit.  Nämma! 🙂

Müsli

MüsliVaja läheb: Täistera kaerahelbeid 2 peotäit, päevalilleseemneid 1 peotäis, kõrvitsaseemneid peotäis, jahvatatud linaseemneid peotäis, kookoselaaste peotäis, peenestatud kreekapähkleid peotäis, peenestatud indiapähkleid peotäis, 1 spl mett.

Vastavalt maitsele peotäis rosinaid, jõhvikaid või mõnda muud kuivatatud puuvilja või marja. Kes soovib võib lisada ka toorshokolaadi puru või kaneeli.

Valmistamine: kõik koostisained väljaarvatud linaseemned ja kookoslaastud ning toorshokolaad jäta välja pane pannile ja hästi madalal kuumusel pidevalt segades sulata müsli segu sisse, kuid ära rösti. Lihtsalt jälgi, et kogu müsli oleks ühtlaselt sulatatud meega koos. Seejärel tõsta tulelt ja lisa ülejäänud ained. Serveeri mandlipiimaga. 🙂

NB! Kes soovib, ei pea üldse pannil kuumutama, segu sobib ka niisama ideaalselt!

Kommid

Kommid

Vaja läheb: 2 peotäit kuivatatud datleid, 1 peotäis kuivatatud jõhvikaid, 1 peotäis kaerahelbeid, 1 peotäis kookoselaaste ja mõned spl. toorkakaod või jaanikauna pulbrit.

Valmistamine: Pane datlid, jõhvikad ja kaerahelbed mõneks tunniks kaussi likku, et vesi vaevalt ained kataks. Siis püreesta kuni segu muutub vormitavaks tainaks, vajadusel saad kaerahelbeid lisada, lisa kakao. Veereta kookos helveste sees pallideks.

Pannkoogid- nisu, piima, muna ja suhkruvabad

Pannkoogid- nisu, piima, muna ja suhkruvabadVaja läheb: 2 tassi täistera kaerajahu( soovitavalt gluteenivaba), 2 banaani, 1 õun, 1 tl. küpsetuspulbrit( soovitatavalt öko poest ), neitsi kookosõli.

Valmistamine: sega jahu sisse küpsetuspulber, seejärel lisa vett nii palju, et jääks paksema poolne pannkoogitainas. Sinna sisse riivi banaanid ja õun. küpseta madalal kuumusel, kookosõlis koogid kuldseks ja krõbedaks.

Söö värskete või külmutatud marjadega . 🙂

Ultra tervislikud hommikusöögi krõbinad

Need ülimaitsvad ja tervislikud hommikusöögi helbed on lihtne valmistada ja neis saab kasutada niipalju erinevaid komponenete nagu fantaasiat jagub- tatar, kaerahelbed, päevalilleseemned, linaseemned, kuivatatud puuviljad, marjad,  kookoshelbed jne. Mul on siin purgis 3 erninevat sorti krõbinad:

IMG_0269

Toortatra- kookose-datli krõbinad: Leota tatart(200 g) ja datleid (u. 10 tk.) mõned tunnid. Vala ära vesi ja loputa hoolega. Datlid lõika tükkideks ja eemalda kivid. Siis püreesta segu selliseks soovid, mulle meeldib kui väiksed tükid jäävad näha.

Kaerahelbe-banaani-pohla-rosina krõbinad: Leota kaerahelbeid (200 g.) ja rosinad ( peotäis) pool tundi, lisa 1-2 värsket banaani ja 1-2 peotäit värsked või sügavkülmutatud  marju. Püreesta.

Tatra- banaani- kaarobi-päevalilleseemne krõbinad: 200 g leotatud tatart, 1 spl kaarobi pulbrit, peotäis päevalille seemneid,  1-2 värsket banaani. Püreesta.

Kõigil kolmel on teravilja koguseliselt kõige rohkem. ehk siis pool kogusest.  Datleid, rosinaid, marju,  kookost, banaani, seemneid jne. maitse järgi. Segu võiks olla keskmise pudru taoline. Määri segu õhukese kihina  kuivati plaadile, lõika noaga pisikesd ruudud ja kuivata kuivatis 42 kraadi juures 8-12 tundi. Võid teha ka praeahjus küpsetuspaberil, kuid minimaalne kuumus on seal 50 kraadi, ilmselt lüheneb ka kuivatus aeg.

Lapsed jumaldavad neid. Krõbinaid saab süüa nagu ikka piima, jogurti ja marjadega. Meie kasutame kodus taimseid piimasid nagu riisi, mandli, kaera ja vahest ka soja piima. Kusjuures väga hea on neid ka niisama krõbistada, reisile kaasa võtta või külalstele pakkuda.

Yogi tee (modifitseeritud)

See imeline tee, mis on segu vürtsidest, piimast ja meest on suurepärane maitseelamus, annab energiat ja tekitab mõnusalt sooja tunde. Seda on hea juua kohvi asemel. Olen seda pisut oma maitsejärgi kohendanud. Kuna proovin vältida koffeiini, siis jätan musta tee lisamata.

Kuigi vürtsid loovad oma aroomidega jõulumeeleolu ja sobivad imehästi meie talvisesse kliimasse, siis pole mingit probleemi nautida ka muul aastaajal kui on vaja end lisaenergiaga turgutada ja häid maitseid nautida.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaja läheb:

  • 1 liiter vett
  • kardemon 5 tk.-lõõgastav
  • must pipar 10 tera- verd puhastav
  • kaneel 1 pulk- luid tugevdav
  • nelk 5 tera-närvisüsteemi tugevdav
  • aniis- närve rahustav, seedimist soodustav
  • ingver 2-3 viilu- põletiku vastane
  •  maitseks mett ja piima
  • Kasutan mandli, soja või kookose piima, seda läheb samuti sörtsuke tassi kohta.

Valmistamine: pane vesi ja vürtsid potti  ja keeda madalal tulel 20-30 min. Lõpuks lisa piim ja tõsta tulelt. Vala tassi lisa maitse järgi mett ja naudi.

Kaera-ingveri-apelsini-datli küpsised

IMG_0715Vaja läheb : 100 g. vegan margariin vüi kookosõli, 100 g. kaerahelbeid, 150 g datleid) kui armastad magusamaid, pane datleid rohkem), 1 apelsin( tasub võtta öko oma kui koort ka pisut sisse riivida ), paras jupp ingverit.
Valmistamine: tükelda apelsin, datlid ja ingver peeneks, sega segu suurde kaussi kokku, töötle käte vahel ühtaseks massiks. vormi väiksed pätsikesed ja küpseta ahjus u. 175 kraadi juures 10-15 minutit, ehk nii kaua kuni kuldsed ja krõbedad.

 

 

 

Head isu!

Varsti uued retseptid!

 

Egle Koppel
egle@kehakeel.com tel. 513 4883 Kehakeel OÜ, reg.nr.11949799

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top