SÜNDMUSED
Home / Blogid / Seedimine

Seedimine

Peaaegu iga haiguse üks osa võib olla halb seedimine. Söödava toiduga saab mõjutada seedimisprotsessi. Hästi toimiv seedimine hoiab ära paljud tervisega seotud probleemid. Ka soolestiku õige mikrofloora säilimine sõltub korralikust seedimisest. Tervislik mikrofloora on teadaolevalt oluline immuunfunktsiooni toimimiseks ja vitamiinide imendumiseks, samuti seente ja halbade bakterite leviku vältimiseks soolestikus.

Tänapäeval on paljud seedimisprobleemid saanud tavaliseks osaks meie igapäeva elus. Peamised kaebused seoses seedimisega on : liigsed gaasid, kõrvetised, kõhuvalu, rõhumistunne  kõhus peale sööki, refluks ehk toidu tagasiheide ja halvalõhnalised väljaheited. Suureks probleemiks on ka kõhukinnisus, eriti vanemas eas.  Väsimuse tekkimine pärast sööki viitab  sellele, et toitu ei seedimine võtab liiga palju energiat. Toit peab andma energiat, mitte seda ära võtma.

Organism on tervik. Kui neile kehamärkidele tähelepanu ei pöörata, võivad neist areneda erinevad terviseprobleemid: Väsimus, uimasus, peavalud, halb konsentreerumisvõime, liigeste ja lihaste valud. Ka naha olukord sõltub seedimisest, nahalööbed, ekseem, atoopiline dermatiit, psoriaas ja vistrikud võivad viidata kehvale seedimisele. 70- 80 % immuunsüsteemist on seotud soolestikuga. Seedeelundite talituse häired võivad viia mao -ja kaksteistsõrmiksoole haavanditeni, maksa – ja sapihaigusteni, jämesoolepõletikuni (koliit), soole sopististe( divertiikulite)  põletikeni. Halb seedimine kahjustab ka hambaid ja igemeid. Halb hingeõhk annab märku sellest, et kehas võivad aset leida põletikulised ja mädased protsessid.

Seedeprobleemide põhjusteks võivad olla :

  • valed toitumisharjumused
  • vähene vedeliku tarbimine
  • vähene liikumine
  • magamatus
  • stress
  • soolestiku normaalse mikrofloora nõrgenemine
  • teatud ravimite tarvitamine
  • toiduainete talumatused

Toidu seedimine

images-5Seedekulgla on elundite kogum, mis on ühendatud nii välis- kui ka sisekeskkonnaga ja selle korrashoid oleneb tasakaalustatud toitumisest. Seedekulglas lõhustatakse toit seedeensüümide toimel väiksemateks ühikuteks, mis imenduvad limaskesta kaudu lümfi või värativeeniverre.

Seedimisega tegelevad suu, magu, peensool, kõhunääre, maks, sapp, jämesool jt. Seedeprotsessist võtavad osa mikroobid, ensüümid, vitamiinid, mineraalained jm. Söömisel vallanduvad seedekulglas bioloogiliselt aktiivsed ained.  Iga inimene reageerib toidule individuaalselt, põhjuseks on tema ainevahetuse iseärasused. Need omakorda sõltuvad nii pärilikest omadustest kui ka toitumistavadest.

Suu

Seedimine algab toidu mälumisest, mis stimuleerib süljefermendi tekkimist ja valmistab toitu ette edasiseks seedimiseks. Süljes on ensüüm nimega alfa amülaas, mis lõhustab tärklist ning lingvaallipaasi mis lõhustab rasvu. Toidu peeneks mälumine on nii oluline, et paljudel inimestel võivad kaduda seedeprobleemid ainuüksi seetõttu, et nad hakkavad korralikult toitu mäluma.  Suutäie tahke toidu peenestamiseks oleks vaja mäluda 20-30 korda.

Söögitoru

Söögitorus seedimist ei toimu ja toit läbib selle umbes 10 sekundiga. Allaneelatav toit peaks olema väikseks mälutud ja süljega korralikult niisutatud.

Magu

Mööda söögitoru jõuabki toit makku. Maos enam süsivesikuid ei seedita, vaid toimub suus alanud protsessi jätkumine. Maos  algab valkude seedimine, milles osalevad pepsiin ja soolhape. Maohape denatureerib toiduvalgud, aidates keerulisi valgustruktuure lihtsamaks muuta. Maohape võitleb ka infektsioonide vastu ja hävitab mikroorganisme.  Maos valmistatakse toit ette järgmiseks seedeprotsessiks.

Peensool

Maost liigub toit peensoolde, mille esimene osa on kaksteistsõrmiksool. Peensooles seeditakse lõplikult kõik toitained: valgud, rasvad, süsivesikud ning toimub toitainete imendumine organismi. Seedeprotsessis osalevad ka kõhunäärme ensüümid ja maksas toodetud sapp.

Jämesool

Kõik mis peensooles jääb seedimata või imendumata, liigub edasi jämesoolde. Seal ei seedi enam midagi ja see on organismist üleliigse väljaviimise organ. Liigne vesi imendub läbi sooleseina tagasi ja soolesisaldis muutub tahkemaks.

 Seedimis probleemid

images-2Lõhustumisprotsessist ehk seedimisest võivad alata paljud probleemid, mis võivad viia raskete haigusteni. Kui seedimine ei toimi hästi  ja toitained jäävad korralikult lõhustamata, võib kahjustuda soole limaskest. Sellest põhjustatud “lekkiv sool” võib viia toiduainete talumatuseni, allergiate tekkimiseni ja toitainete halva imendumiseni.

Nii mao ala -kui ülehappesus aeglustab seedimist. Madala maohappesuse korral valke korralikult ei lagundata ja tekib soodumus düsbioosiks ehk ebanormaalse mikrofloora kujunemiseks ja seedeelundkonna asustamiseks parasiitide poolt.

Ka siis ei seedu toit korralikult, kui toit on liiga happeline ja seda ei suudeta neutraliseerida. Kui seedesüsteemi pH on tasakaalus, siis toit seeditakse ja imendatakse korralikult ning tagatakse ka tugev immuunsus. Kui tasakaal on rikutud, siis tekib organismi üle- või alahappesus, ärritused. Rakud paisuvad, kui ärritust ei kõrvaldata, siis järgneb põletik, kui ka siis ei reageeri, siis järgneb mädanik…

Väljaheited

Kõige tervislikum on soolestiku vaevata tühjenemine 1- 3 korda päevas.  Tavameditsiini seisukohast peetakse normaalseks ka üle kolme päeva soole tühjenemist, tõlkes tähendab see, et siis pole asi veel nii hull. Kuid tuleb teada, et kui toit jääb soolestikku kauemaks kui ööpäev, siis hakkab see roiskuma, paljunevad” halvad” bakterid ja tekivad toksilised vaheproduktid, mis on kehale väga mürgised. Mürgid imenduvad vereringesse  ja nõrgestavad kogu keha, tekib väsimus ja langeb immuunsus. Mõnikord võib inimesel  olla halb hingeõhk juba seetõttu, et roiskuv toit “istub” soolestikus.

Bristol-Stool-Chart Oluline on ka väljaheite lõhn, värvus ja konsistents:

  • Igat värvi pruun on normaalne. Väga hele,  kollane või must väljaheide viitab probleemidele.
  • Halvalõhnaline väljaheide on märk kehvast seedimisest ning seedeensüümide puudulikkusest. Kindlasti on sellisel juhul organism täis jääkaineid ning soolestik on happeline.
  • Väljaheide, mis kleepub poti külge näitab, et organismis on liigselt niiskust ja rasva. Lima tekitavad enamasti piimatooted.
  • Suur, kõva ja tükiline väljaheide näitab, et oled vedelikupuuduses.
  • Pidevalt vedel väljaheide võib olla märk põrna kehvast funktsioneerimisest ning halbade bakterite vohamisest ja halvenenud mikrofloorast. See võib viidata ka ärritatud soole sündroomile, Crohni tõvele või tsöliaakiale. Ka pidev nätsu närimine võib viia kõhulahtisuseni.
  • Vähem kui 1 kord päevas  soolestiku tühjendamine,  pikk tualetis istumine, punnitamine ja jänesepabulate tegemine on märk kõhukinnisusest.
  • Normaalne väljaheide on tüüp number 4 paremal pildil. Pehme , peenema poolne, sile ja väljub vaevata ühes tükis ja “lõhnab” hästi. 🙂

Kõhukinnisus

Kõhukinnisus on üks sagedasem toitumisest tingitud jämesoole haigestumine, millega kaasnevad hemorroidid,  Aastaid kestnud kõhukinnisus on soolevähi riskitegur.  Kõhukinnisusest tingitud organismi mürgitus mõjutab ka vegetatiivset närvisüsteemi ja psühhikat, millest võivad olla tingitud:

  • ärrituvus
  • erutuvusprobiotic-2
  • tusasus
  • depressioon
  • liigesevalud
  • südamevaevused
  • higistamishood
  • peavalud
  • käte ja jalgade külmetamine

Soolest tingitud mürgituse all kannatavad inimesed mürgitavad nii mõtete kui väljendatud emotsioonidega oma ümbruskonda  ja ” plahvatavad ” iga pisiasja pärast.

Kõhukinnisust tekitavad liigne rafineeritud toodete nagu valge jahu, valge riisi, valge suhkru, samuti liha , munade ja piimatoodete  tarbimine. Sellises toidus on vähe kiudaineid ja nad ummistavad soolestiku sõna otseses mõttes. Kõhukinnisus võib olla tekkinud ka regulaarsest lahtistite kasutamisest ja sellest tekkinud sõltuvusest.

Kõhukinnisuse puhul tuleb muuta toitumisstiili. Igapäevaselt peaksid menüüs olema  kiudainerikkad  täisteraviljatooteid, köögiviljad,  kaunviljad, värsked puuviljad, marjad, pähklid ja  seemned.  Eriti suurt rõhku peaks pöörama puhta, gaseerimata vee joomisele, olenevalt inimesest aga keskmiselt 1, 5 l. päevas. Suureks abiks on alustada oma päeva klaasitäie toasooja veega, kuhu on pigistatud ka pisut värsket sidrunimahla. See on justkui hommikune “torude puhastus” ja ettevalmistav protsess hommikusöögiks.

Kui probleem on juba suur tuleks lisaks  abi otsida  ka spetsiaalsetelt taimedeedelt: piparmünt ja nõges soodustavad seedimist. Väga tõhusalt mõjuvad ka  jahvatatud linaseemned, värsked mustikad, spirulina, klorella,  probiootikumid ja seedeensüümid.

Kõhugaasid

images-7Halvalõhnalised gaasid, punnis kõht ja pidev puuksutamine ei ole normaalne. See võib viidata madalale maohappe tasemele või seedeensüümide ebapiisavusele.

Gaase tekitavad ka valed toidukombinatsioonid, hilisõhtune söömine, liigse rasva ja suhkrurikaste toitude söömine.

Siin võib olla suureks abiks toitude kombineerimine. Väga oluline on süüa puuvilju alati enne söögikorda, iseseisva toidukorrana või vahepalana. Puuviljad on kõige kiiremini seeduv toiduainete grupp ja nende söömine peale “rasket ” einet või isegi samal ajal jätab kiiresti seeduvad puuviljad teise toidu ” kukile ” roiskuma ja käärima, tekitades halvalõhnalisi gaase. Ka magustoite soovitatakse süüa teistest toitudest eraldi.

Kaunvilju tuleks enne keetmist mõned tunnid leotada, kuna kaunviljades esineb puhitust tekitavaid ühendeid, oligosahhariide. Oligosahhariidide hulka kaunviljades saab märkimisväärselt vähendada neid korralikult keetes või idandades. Enne eelnevalt leotatud (12 t soovitavalt) ubade keetmist koorige ära leotamisvee pinnale tõusnud ubade kestad, valage ära leotamisvedelik ja loputage ube puhta veega.

Gaasid

  • teravili piima ja lihatoiduga = gaasid
  • puuvili köögiviljadega, lihaga piimatoodete või teraviljaga  = gaasid

Gaasideta

  • Puuvili eraldi= gaasideta
  • piimatooted eraldi= gaasideta
  • teravili köögiviljadega = gaasideta
  • oad köögiviljadega = gaasideta
  • kala, liha munad köögiviljadega= gaasideta
  • kaunviljad teraviljadega = gaasideta

Reflux

Unknown

Reflukshaigus on tõsine haigus, mille puhul tõuseb maohape maost söögitorru. Kui seda ei ravita, võib pikaajaline söögitoru limaskesta kokkupuude maohappega viia söögitoru limaskesta põletiku ehk ösofagiidi tekkeni. Kujunevad söögitoru limaskesta muutused võivad olla hiljem söögitoru vähi üheks tekkepõhjuseks.

Kõrvetised on põletav kõrvetav valutunne, mis lähtub ülakõhust või rindkere alaosast kaelani (nn rinnaku tagune valu). Põletav valu ning survetunne rindkere ülaosas võib kesta mitu tundi ning süveneb sageli peale sööki. 75% juhtudest on kõrvetised seotud reflukshaigusega.

Reflukstõve põhjuseks on enamasti ülesöömine ja täis kõhuga magamaminek. Sageli ka shokolaadi, praetud toitude, vürtside, alkoholi, kohvi ja gaseeritud toitude liigtarbimine. Põhjus võib olla ka toidutalumatuses.

Vältige vaevusi tekitavaid toite. Mõnel inimesel tekitavad vaevusi vürtsitatud toidud, teisel näiteks kurk. Lõpeta söömine, kui kõht on kolm neljandikku täis.  Magamamineku ja õhtusöögi vahe võiks olla vähemalt 4 tundi.

Soolte ärritussündroom

Soolte ärrituse (IBS- Irritable Bowel Syndrome) ehk jämesoole motoorika häire sümptomid on ebameeldivad ja erinevad nagu kõhuvalu, “õhupalli tunne” kõhus, kõhukinnisus ja lahtisus vaheldumisi, lima väljaheites.

Sündroomi põhjused on ebaregulaarne söömine ja sage näksimine toidukordade vahel, liiga kuiv toit, lahtistite sage kasutamine ning emotsionaalsed tegurid. Tihti on tegemist ka laktoosi, gluteeni või kaseiini talumatusega.

Abi saab sellest kui süüa korrapäraselt ja õigesti, puhata ja liikuda piisavalt. Loobuda tuleks ka suitsetamisest ja närimiskummi närimisest, mis ergutavad liigselt soolestiku motoorikat. Ärritatud soole sündroomi all kannatav inimene on ka ise rahutu ja närviline. Lõõgastumine ja  kindla toitumisreziimile üleminek leevendab olukorda olulisel määral .

Hea seedimise võtmeks on ensüümid, aluseline ja kiudaineterikas toitumine

Ensüümid
images-7Toidu kuumutamine toidu kvaliteeti ei paranda. Uuringud on näidanud, et kuumus muudab kuni 85 % toitainetest kättesaamatuteks ja hävitab kõik ensüümid juba 47 kraadi juures umbes 20 min. jooksul. 3 minutit keemistemperatuuril hävitab kõik ensüümid.

Ensüümid on kriitiliselt vajalikud meie keha heaks toimimiseks. Igas sekundis töötavad meie kehas miljonid ensüümid, et saaksime hingata, süüa liikuda ja elada. Kui pole ensüüme, pole ka elu.  Meie keha  toodab seedeensüüme ja metaboolseid ensüüme nagu amülaas, pepsiin, lipaas, proteaas , laktaas jne.  

On ütlus, et noor kasvav organism võib seedida isegi raudnaelu. Peale 40 ndat eluaastat hakkab aga organismis vähenema ensüümide konsentratsioon ning see võib põhjustada seedeelundite talituse häireid. Sellest hetkest tuleb söödava toidu suhtes olla palju tähelepanelikum kui varem.

Toorest toidust saame lisaks toiduensüüme, mis soodustavad seedimist. Vähenda oma menüüs surnud toidu osakaalu. Suurenda elusa toidu osakaalu. Väldi konserveeritud, rafineeritud, pikalt kuumutatud ja muul viisil töödeldud toite. Söö rohkem värskeid, küpseid kuumutamata aed- ja puuvilju ning idandeid. Need on kuhjaga täis elavaid ensüüme ja on võtmeks toitainete omastamisele.

Söö vähem happelisi toite ja suurenda aluseliste toitude osakaalu 

Tänapäeva inimesed on harjunud sööma liiga happelisi toite. Normaalne vahekord peaks olema 80% aluselisi ja 20% happelisi toite.

Suurimat happelist jääki tekitavad lihatooted, liha, valge jahu ( valged makaronid ja riis), nisujahust küpsetised, suhkur ja seda sisaldavad tooted (maiustused, karastusjoogid jne), alkohol, poolfabrikaadid, töödeldud toit (keedetud, praetud, rafineeritud, homogeniseeritud), kohv, kaunviljad, piimatooted, eriti juustud.

Aluselist jääki tekitavad enamus värsked puu ja – köögiviljad, rohelised taimed, marjad, idandid, võrsed, toortatar, kinoa jne. Laias laastus värske puhas töötlemata toit.

Kiudained

fruits-and-veggies

Kiudained on süsivesikud, mida ei lagundata peensooles, vaid mis jõuavad jämesoolde peaaegu puutumatult.  Kiudained lühendavad toidu soolestiku läbimise aega, sest stimuleerivad sooleliigutusi ning muudavad seedimise efektiivsemaks.

Kiudained on kasulikud soolte tööle, aidates vältida põletike ning hemorroidide teket, soodustades kasulike bakterite arengut. Kiudainerikka toidu söömise tulemusena väheneb ülemäärane kolesteroolisisaldus veres, langeb kõrgenenud veresuhkru tase, kiireneb toksiliste ainete väljutamine soolest, väheneb risk haigestuda südameveresoonkonna haigustesse ja suhkurtõvesse, väheneb oht kõhukinnisuse tekkele ja paraneb seedimine.

Kiudaineid leidub vaid taimsetes toiduainetes – juur- ja puuviljades, marjades, täisterades, pähklites, seemnetes,  ubades ja hernestes.  Oluline on taimi süüa koos koorte ja seemnetega. NB! Mahlad kiudaineid ei sisalda. Kiudaineid on vees lahustuvaid ja vees lahustumatuid. Neil on erinevad funktsioonid ja mõlemaid läheb organismil vaja.

  • Vees lahustuvad – näiteks pektiin, mis kuuluvad enamiku taimsete kudede koostisesse ja neid leidub ohtralt puu-, kaun- ja teraviljades. Nad vähendavad glükoosi adsorbtsiooni peensooles ja mõjutavad vere kolesterooli taset langetavalt. Lahustuvad kiudained aeglustavad glükoosi imendumist ja seetõttu vere glükoosisisaldus tõuseb aeglasemalt.
  • Vees lahustumatud – näiteks hemitselluloos ja tselluloos, mida on rikkalikult täisteratoodetes ja aedviljades. Tselluloos on taime rakukesta komponent, mida inimene seedida ei suuda. Tselluloos suurendab toidukördi mahtu ja kiirendab selle edasiliikumist peensooles ning soodustab lima eritumist jämesooles. Lahustumatud kiudained seovad rohkesti vett ja tekitavad täiskõhu tunde. Nad ergutavad soolestiku motoorikat ning vähendavad mõningate vähkkasvajate esinemissagedust.

Päevas peaks täiskasvanud inimene saama 25–35 g kiudaineid. Liigne kiudaine tarbimine,üle 40 g päevas seob aga lisaks jääkainetele ka organismile vajalikke mineraalaineid raskesti lahustuvatesse ühenditesse ja takistavad niimoodi nende imendumist organismis.

Probiootilised ja prebiootilised toiduained parandavad seedetrakti mikrofloorat

images-6

Inimese seedekulgla pikkus on kuni 9 meetrit. Seal asub kuni 70 % inimese immuunrakkudest ning seal toimub tarbitud toidu seedimine, imendumine ja väljutamine. Meie soolestikus elab umbes 2 kg baktereid – üle 400 erineva tüübi häid baktereid, kokku umbes 100 triljonit bakterit, millest enamik asub jämesooles.

Tavaliselt on „head“ ja „halvad“ bakterid omavahel tasakaalus. Soolestiku mikrofloora tasakaalu häirivad halvad toitumisharjumused ja elustiil ning antibiootikumid, hävitades kasuliku mikrofloora, hakkavad vohama halvad bakterid, parasiidid, hallitus- ja pärmseened.

Sõltuvalt igapäevasest menüüst saab inimene suuresti muuta oma mikrofloora kvaliteeti, suurendades  heade bakterite arvu kuni 2000 korda. On andmeid, et kui inimene tarbib 50-70 g loomseid valke päevas, on häid baktereid tal sada korda vähem kui neil, kes tarbivad 10-30 g loomseid valke päevas. Seega- liiga palju loomseid valke ei ole hea.

Probiootikumid on elusad mikroorganismid, prebiootikumid aga toidu seedimatud koostisosad, mis on kasulikud käärsooles toimivatele  headele mikroobidele, sest prebiootikumid ergutavad valikuliselt nende bakterite juurdekasvu käärsooles.

Probiootiliste toiduainete hulka kuuluvad  naturaalselt hapendatud toitud nagu hapukurk, hapukapsas, hapendatud seened, fermenteeritud  soja, miso, natto, tempeh, keefir, hapupiim ja jogurt. Jogurt ei pea tingimata olema lehmapiimast. Häid baktereid saab kasvatada ka kodustes tingimustes näiteks kookospiima sees.

Prebiootiliste toiduainete hulka kuuluvad oder, linaseemned, kaunviljad (oad, herned, kikerherned, läätsed), kaerahelbed ning kõik puu- ja köögiviljad, eriti banaan, porrulauk, sibul, spinat ja võilillelehed.

Prebiootilised ja probiootilised toiduained võivad kaasa aidata seedeelundite talitushäirete leevendamisele ning toetavad seedeelunditega seotud immuunsüsteemi organismi üldises immuunsüsteemis.Vajadusel on abiks ka kvaliteetsed  probiootikumid. Efektiivses tootes peaks olema vähemalt kaks bakterite liiki ja nende kontsentratsioon peaks olema vähemalt 10 (9) .  Probiootikumidest on abi näiteks kõhulahtisuse, ärritatud soole sündroomi, kõhugaaside ja peale antibiootikumi kuuri mikrofloora taastamisel.

Seedimist korrastavad taimed:

Harilik köömen, aedtill, linaseemned, harilik leesputk, aedseller, aedpetersell, harilik raudrohi, liht-naistepuna, paakspuukoor (tugeva lahtistava toimega), palderjan, põdrasammal, kõrvenõges, harilik nurmenukk, hanijalg, harilik võilill (juur), kirikakar, harilik leesikas, aed-koriander, saialill, harilik pune, piparmünt, koirohi, teekummel, mustikas, kukerpuumarjad, pihlaka- ja kibuvitsamarjad, astelpajumarjad.

Head seedimist!

Piira või väldi neid toite, mida su keha ei suuda seedida. Joogidel on ütlus: “Ära söö seda, mida sa ei suuda seedida 24 tunni jooksul. ” Seedimise efektiivsust ei suurenda ainult see mida sa lisaks sööd, vaid ka see, kui sa lõpetad või vähendad oluliselt nende toitude söömise, mida su kehal on raske seedida. Lääne inimese tavapärane toit liha, munad, kala ja juust seeduvad väga kaua, võides organismi jääda koguni kolmeks ööpäevaks. Nende seedimiseks läheb vaja palju seedeensüüme, mida üleliigsele valgukoguse puhul ei pruugi jätkuda ning valk jääb lõpuni lagundamata. Lõpuni lagundamata valk tekitab palju vaevusi ja probleeme ning halvalõhnalisi gaase.  Et parandada oma seedimist siis piira või väldi : Liha ja lihatooted, piima ja piimatooteid, valget suhkrut ja valget riisi, valget jahu ja sellest tehtud tooteid nagu sai, leib, pasta, koogid.

Söö selleks, et elada, ära ela selleks et süüa. Kui sa sööd liiga palju, valesid toite valel ajal, siis sa ei aita oma seedimisele kaasa. Sa ei ole prügikast. Sa ei saa enda sisse visata ükskõik mida ja ükskõik kui palju. Meie seedimissüsteem lihtsalt ei suuda puht füüsiliselt selle kõigega toime tulla. Liigsöömine võib olla ka psüholoogiline probleem või alateadlik soov tuimestada toiduga emotsioone, liiga tihti on aga tegemist täiesti tavalise distsiplineerimatusega.

Söö regulaarselt.  5 korda päevas söömine ehk 3 põhitoidukorda ja 2 vahepala. See aitab sul disiplineerida söömisaegu, hoiab veresuhkrutaseme ühtlasena kogu päeva jooksul. Aitab ära hoida söömasööstud ebasoovitava toidu järgi ning liiga suurtes kogustes söömise ühel toidukorral.  Regulaarne söömine tagab ka hästitoimiva ainevahetuse, hoiab korras kaalu ja sa tunned end energilisena ja toidetuna.

Söö alati hommikusööki, väldi õhtul hilja söömist. Paljud inimesed väidavad, et neil pole hommikuti isu ja piirduvad healjuhul vaid kohviga. Tihti  tuleb aga isu just enne magamaminekut, siis süüakse hommiku, lõuna ja õhtusöök  ühe korraga. Paradoks seisneb aga selles, et hommikuti on kõhu energia alati tugevam ja seedeensüümide mahlad “ootevalmis”. Hommikusööki vahele jättes nõrgestad järkjärgult mao- ja seedefunktsioone.

Liiga hilja süües kurnad oma keha ja viid ta stressiseisundisse.  Inimene elab bioloogiliselt ühes rütmis loodusega, kui väljas läheb pimedaks , siis muutuvad ” uniseks” ka meie organid. Täiskõhuga magama minnes ei suuda organism toitu efektiivselt seedida. See on halb seedeorganitele, südamele, maksale, rääkimata libiidost. Las õhtusöök olla päeva kergeim ning vahe õhtusöögi ja magamaminemise vahel vähemalt 4 tundi.

Söö aeglaselt ja mälu korralikult. Süüa tuleks alati rahulikult ja aeglaselt, väga oluline on toidu piisav närimine, sest nagu te mäletate, siis toidu seedimine algab juba suust.

Lõpeta söömine kui kõht on kolm neljandikku täis. Nii väldid sa ülesöömist. Kui sööme korraga palju, siis seedimine aeglustub. Vahel võib rikkalik õhtusöök jääda makku terveks ööks.

Väldi talumatust tekitavaid toite. Toiduainete talumatus on tänapäeval suur probleem. Kõige enam on levinud piima suhkru laktoosi ja piima valgu kaseiini ja teravilja valgu gluteeni talumatus. Talumatud toidud ei seedi lõpuni ning tekitavad kõhu lahtisust või kinnisust, tuntuimad talumatusega kaasnevad probleemid on Crohni tõbi, tsöliaakiahaigus ja ärritatud soole sündroom. Toiduainete talumatust saab määrata spetsiaalsete testidega.

Ära söö iga päev ühte ja sama toitu. Sama toidu söömine igapäevaselt võib viia toidutalumatuste tekkimiseni. Loodus on andnud meile aastaajad ja nendega koos vahelduvad taimed. Kuigi kaupluses on enamasti samad toidud müügil aastaringselt, siis vali oma toit lähtuvalt hooajast ja sa võid kindel olla, et toitud palju mitmekesisemalt ja hoidud talumatuste tekkimisest.

Ära joo vedelikke söögi ajal. Väikse lonksu vett toidu kõrvale võtta võib ikka aga kui toit mahla, piima või muu vedelikuga sõna otsese mõttes alla uhuda, siis uputad sa ära oma seedeensüümid ja seedimine toimub vaid osaliselt. Pea joomise-söömise vahet umbes 30 minutit.

Toit peab olema ahvatlev. Söömine algab tegelikult nägemise ja haistmisega. Toit peab välja nägema ilus ahvatlev ja hea lõhnaga. Sul peavad toitu vaadates süljenäärmed tööle hakkama. Jubeda välimuse ja maitsega sööki sööma sundides, annad sa oma seedimisorganitele käskluse toidu mitte seedimiseks.

Kord nädalas anna oma seedeelunditele puhkust. See ei pea olema päris veepaast. Sa võid sellel päeval süüa lihtsalt puuvilju või aedvilju, neid on kergem seedida ja seedeorganid jõuavad end taastada ja toksiinid organismist väljuda.

Puhka ja lõõgastu piisavalt. Stressis ja väsinud keha ei suuda toitu efektiivselt seedida ega omastada.

Tee mõõdukalt sporti. Mistahes liigutamise vorm- kõndimine, ujumine, jooksmine, joogatamine tantsimine aitab liigutada lümfe ja ajada välja toksiine.

images-6

Sa oled see mida sööd ja mõtled ning mida suudad seedida nii vaimselt kui füüsiliselt!

 

Kasutatud kirjandus:

  1. “Foods for Healing” Yogi Bhajan
  2. ” Paastuga Terveks”  Peatükk seedimisest . Dr. Natalia Trofimiva
  3. ” Sa oled see, mida sööd” Dr. Gillian McKeith
  4. Ajakiri “Toitumisteraapia” märts 2013 Annely Sootsi artikkel . ” Seedimise toetamine toitumise abil”.
  5. http://www.korvetised.ee/reflukshaigus/
  6. www.tervistavstuudio.ee/Probiootikumid.doc
  7. http://www.vianaturale.ee/probiootikumid
  8. http://www.livescience.com/36689-poop-health-signs-disease-infection.html
  9. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/02/14/normal-stool.aspx
  10. http://www.longheh.com/constipation1.html

About Egle

Kuigi igaüks meist on unikaalne ja proovib otsida oma tõde omamoodi, soovime me kõik siiski tegelikult ühte ja sama – olla õnnelikud ja armastatud, elada külluses ja hingerahus ning olla terved. Julgustan sind tõstma oma teadlikust, nägema ” suurt pilti” , kuulama oma keha ja vastutama ise oma tervise eest. Tore kui leiad siit lehelt midagi kasulikku, mis aitab sind sinu teekonnal edasi. Kui ei, hinga sügavalt sisse ja mine edasi. :)

Scroll To Top